Først ute i landet

NOTODDEN (NRK): Notodden er først i landet med en interaktiv oversikt over fritidsaktiviteter. Målet er å gjøre det enklere å orientere seg om tilbudene i lokalmiljøet.

Kokob Gezai Matan fra Eritrea foran touchskjermen

Kokob Gezai Matan fra Eritrea foran touchskjerm om fritidstilbud i Notodden.

Foto: Sandrina Elisabeth Sandell / NRK

Inne i lokalet i sentrum av Notodden finner alle brosjyrer med beskrivelse av fritidstilbud og informasjon om lokale foreninger. På touchskjermen kan du klikke deg gjennom ulike aktiviteter og se en videosnutt fra hver aktivitet.

Systemet lar deg velge mellom 5–7 forskjellige språk. Noen av språkene som er tilgjengelig er arabisk, dari, tigrinja, somali og polsk.

«Dette skal senke terskelen for nye innbyggere som ikke kan norsk»

Gründer Karl Arne Lia

Tilbudet er et samarbeid mellom kommunen og gründerne Karl Arne Lia og Henrik Hognestad. Lia har bakgrunn som lærer. Tidligere har han også vært leder i Notodden fotballklubb. Hognestad er styreleder i bedriften og har også bakgrunn fra fotballklubben.

Gründerne Karl Arne Lia og Henrik Hognestad

Gründerne Henrik Hognestad og Karl Arne Lia er gründerne bak tilbudet.

Foto: Sandrina Elisabeth Sandell / NRK

Pedagogisk forankret system

Deres brennende engasjement for å utvikle samspill mellom mennesker på trygge lokale arenaer, gjorde at de gikk sammen for å utvikle konseptet.

– Dette er et tilbud som vil gjøre en forskjell for mange av kommunens innbyggere, mener de.

Ordfører Gry Bløchlinger har fulgt tett konseptet tett helt fra første møtet med Lia og Hognestad. Hun sier det har oppnådd tverrpolitisk begeistring og er stolt over å være første kommune med tilbudet.

– Dette viser enkelt hva kommunen har å tilby og gjør at vi kan inkludere og aktivisere alle, uansett alder og språk, sier Bløchlinger entusiastisk.

Vil utvide

I tillegg til støtte fra Innovasjon Norge, har kommunen bidratt med 200 000 kr i oppstartskostnader og 100 000 kr til igangsetting av prosjektet. De to gründerne er glade både for den økonomisk drahjelpen og den enorme entusiasmen politikerne har vist for konseptet.

– Jeg er utrolig stolt av Notodden kommune og ordføreren som sammen med hele formannskapet og kommunestyret har backet oss opp, uttrykker Lia.

Lia og Hognestad har nå planer om å utvide til alle kommuner i Norge.

Touchskjermen har syv språk

Heine Hognestad og Abdi Tair ser på fritidstilbud i Notodden.

Foto: Sandrina Elisabeth Sandell / NRK