Hopp til innhold

Nå må du finne frem paraplyen

Yr melder om fare for overvann og vannplaning. Enkelte steder kan få 50–60 millimeter regn. – Vi har startet på en ganske våt uke, sier meteorologen.

Farevarsel fra Yr. Forventes mye regn.

VÅTT: Det blir vått på Sør- og Østlandet de kommende dagene.

Foto: YR.no

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for Vestfold og Telemark og Aust-Agder.

Fra mandag klokka 12 til tirsdag klokka 7 kan enkelte steder få 50 til 60 millimeter regn og flere steder 40 millimeter.

– Det ser ut som det er kystnære strøk, og litt inn fra kysten kanskje også, som får de største mengdene, forteller statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes.

Kjør etter forholdene

Det er fare for overvann i tettbygde områder, og det meldes om vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Tilpass farten og kjør etter forholdene, er oppfordringen fra meteorologen.

– Er det fare for vann i enkelte kjellere?

– Jeg håper det skal gå bra. Nå har det heldigvis vært tørt en periode så jeg tror bekker og elver har ganske god kapasitet til å ta unna det som skulle komme.

Meterolog Eldbjørg Moxnes

KYSTNÆRE STRØK: Statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes forteller at det er de kystnære strøkene som kan ventes mest nedbør det kommende døgnet.

Foto: Privat

Moxnes forteller videre at det kan være det kommer perioder med litt kraftigere nedbør, men hovedsakelig er det nedbør over en lengre tidsperiode som er utfordringen denne gangen.

– Hadde det vært mer vått i bakken nå, hadde det vært en mer kritisk situasjon.

Rensk opp i takrenner

Selv om det er tørt i bakken, og lite vann i elver og bekker oppfordrer meteorologen alle til å passe på at vannet har steder å renne unna. Spesielt hvis man erfaringsmessig har en litt utsatt kjeller.

– Det er lenge siden det har regnet ordentlig, så pass på at det ikke ligger løv og barnåler på steder hvor vannet skal renne unna. I type stikkrenner og kummer og sånn.

Ellers er det bare å belage seg på at det blir en våt ettermiddag og kveld.

– Hvis man skal ut å kjøre, kan det være greit å være litt forsiktig. Det er jo alltid noen steder hvor vannet samler seg litt, og det vet man jo ofte hvor er i sitt nærmiljø.

En våt uke

Moxnes sier de fleste må belage seg på en våt uke. Med unntak av tirsdagen.

– Det ser ut som vi har startet på en ganske våt uke. I første omgang er det i dag vi får de største mengdene.

Hun legger til at det mot helgen igjen kan komme nye runder med mer nedbør, og at det gjenstår å se om det da må sendes ut nytt farevarsel.

Det har lenge vært fare for skogbrann på Østlandet. Den faren er over nå, forteller Moxnes.

– Nå får vi en ordentlig rotbløyte i dag, også fortsetter det jo med nedbør utover så nå vil nok tørken i skogen være over.

Hun tror det også det er flere gressplener som nyter godt av dagens regnvær.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark