Hopp til innhold

Seks norgesrekorder på Tjøme i dag

På ti minutter kom det 26,5 millimeter med regn, og på 90 minutter kom det 82,4 millimeter. For resten av dagen er det sendt ut farevarsler flere steder i landet.

Brannvesenet fjerner vann fra kjeller.

Brannvesenet fjerner vann i kjeller på Tjøme.

Foto: VIB

– Dette er den kraftigste registrerte nedbøren vi har på korttidsmålinger.

Det sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NRK om nedbøren registrert på Tjøme torsdag.

Det vil da si at fra 10 til 90 minutter, så har det vært så kraftige morgenbyger at det er satt norgesrekord.

– På 60 minutter, som er det vanligste å forholde seg til, så har det kommet 78,5 millimeter med nedbør, forteller Granerød.

Den tidligere rekorden var fra Sandefjord i august i fjor, hvor det kom cirka 64 millimeter nedbør på 60 minutter.

Vann i kjellere

Styrtregnet førte til vann i flere kjellere på Tjøme torsdag morgen. Brannmannskaper har jobbet med å fjerne vann fra flere kjellere.

Vann i kjellere på Tjøme

Brannvesenet i full gang med å fjerne vann fra kjeller.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

– Det som var felles, var at vannet kom utenifra og inn i kjellerne, sier brannmester i Vestfold interkommunale brannvesen Ivar Paulsen.

Det er 110-sentralen i Sørøst som får alle henvendelsene. Men slik Paulsen forstår det, hadde det kommet inn mange henvendelser allerede tidlig på morgenen.

– Vi måtte prioritere Spar på Tjøme som hadde fått vann i kjelleren. Så dro vi til de andre stedene etterpå. Men det var fem henvendelser på det meste, sier Paulsen.

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss forteller at det ble satt norgesrekord i nedbørsintensitet på Tjøme torsdag morgen.

Statsmeteorolog Kristian Gislefoss forteller at det ble satt norgesrekord i nedbørsintensitet på Tjøme torsdag morgen.

Farevarsler

Meteorologisk institutt meldte klokken 10 at det fremdeles ventes kraftige byger utover torsdagen, med timenedbør omkring 10 til 20 mm/1t.

Det oransje farevarselet som ble sendt ut torsdag morgen, var gyldig til torsdag formiddag. Resten av dagen gjelder gult farevarsel for hele Østafjells.

I Sør-Trøndelag er det også sendt ut farevarsel for styrtregn på gult nivå. Torsdag ettermiddag og kveld er det fare for lokalt kraftige regnbyger.

I Møre og Romsdal, Trøndelag og Helgeland er det sendt ut gult farevarsel på lyn. Værvarselet gjelder for torsdag ettermiddag og kveld. Meteorologisk institutt opplyser at det vil være store forskjeller i intensitet.

Den siste timen har lynet slått ned over 1000 ganger i Trøndelag, ifølge Meteorologisk institutts observasjoner i 14-tiden torsdag.

Styrtregn på Singsås på vei mot Røros torsdag formiddag.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark