Revac-brannen kan skape mottaksproblemer

Miljødirektoratet vet ikke om det finnes kapasitet i Norge til å ta imot alt elektrisk avfall før Revacs anlegg i Re er i drift igjen.

Brann i Revac avfallsanlegg

STOR BRANN: Det tok over et døgn før brannvesenet fikk kontroll over brannen ved Revacs anlegg.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

– Det behandles veldig store mengder EE-avfall hos Revac, så dette er en nasjonal utfordring, sier fylkesmiljøvernsjef i Vestfold, Elisabet Rui.

Søndag morgen startet brannen hos gjenvinningsbedriften Revac i Re i Vestfold. Først rundt klokken 12 dagen etter fikk brannvesenet kontroll på brannen, og det er uklart når mottaksanlegget for elektrisk avfall kan åpnes igjen.

Fylkesmiljøvernsjef i Vestfold, Elisabet Rui

HÅPER PÅ LØSNING: Fylkesmiljøvernsjef Elisabet Rui sier de jobber med kartlegging.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Fylkesmannen har kontaktet Miljødirektoratet for å finne ut hvordan mottak av EE-avfall skal gjøres mens Revacs anlegg er ute av drift. Siden bedriften tar imot store deler av alt slikt avfall i Norge, kan dette bli et problem over hele landet.

– Foreløpig driver vi kartlegging, og håper å finne en løsning. Vi må se på hvilke alternativer vi har, sier Rui.

Har ikke oversikt

Seksjonsleder for avfall og gjenvinning i Miljødirektoratet, Pål Spillum, sier at det er vanskelig å si om det finnes kapasitet til å ta imot alt elektrisk avfall mens Revacs anlegg er ute av drift.

Pål Spillum i Miljødirektoratet

UVISST: Pål Spillum i Miljødirektoratet sier at man foreløpig ikke vet om det er god nok kapasitet i Norge.

– Vi har ikke full oversikt over hvor stor kapasitetsutnyttelse vi har per i dag, og dermed vet vi ikke hvor mye merkapasitet anleggene har.

– Hva er alternativene dersom man ikke har kapasitet i Norge?

– Det vil enten være å se på muligheter for mellomlagring i en kortere periode, eller å eksportere til for eksempel Sverige.

Vurderer skadeomfanget

Daglig leder i Revac, Anders Aas, har ikke svart på NRKs henvendelser, men ifølge fylkesberedskapssjef Rui jobber selskapet med å finne løsninger på mottaksproblemet. Hun sier Revac har kontaktet konkurrenter for å høre om de har kapasitet til å ta imot avfall.

Revacs nettside skriver selskapet at de jobber med å finne ut hvor lang tid det tar før anlegget kan være i drift igjen.

De har hentet inn byggteknisk kompetanse for å vurdere skadeomfanget nærmere. Når dette er klart, opplyser bedriften at de vil kunne si mer om muligheten for når vi kan være tilbake i normal drift.

– Vi jobber med å omdisponere avfallet og leveringer til anlegget, slik at kundene våre igjen skal få hentet sitt avfall, sier Aas, ifølge nettsiden.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Slik er livet til en syke

Slik lever vi: Sykepleier