– De siste dagene har vært tøffe

Søndag ble gjenvinningsbedriften Revac rammet av en storbrann for andre gang på under fire år. For daglig leder i selskapet har de siste dagene vært utfordrende.

Anders Aas

Daglig leder i selskapet Revac, Anders Aas, føler med de berørte etter brannen i gjenvinningsanlegget som startet søndag morgen.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

– Det er klart at denne hendelsen har vært utfordrende. Det har vært tøffe dager, det er det ingen tvil om.

Det sier daglig leder i Revac, Anders Aas til NRK.

Det var søndag morgen at det begynte å brenne i gjenvinningsanlegget Revac i Re kommune. Kraftig svart røyk kunne sees fra lang avstand fra anlegget som behandler elektrisk avfall. Det ble søndag kveld besluttet å evakuere naboene til anlegget. 110 personer ble innlosjert på Quality Hotel Tønsberg, mens flere andre fant et sted å være på egen hånd.

Evakueringen er opphevet

Ved 16.30-tiden tirsdag opphevet politiet evakueringen av beboere og næringsdrivende på Linnestad i Re kommune. Bakgrunn for evakueringen var den omfattende brannen i Revac AS som startet søndag morgen.

Det er helsefaglig råd fra kommunelegen i Re, og brannfaglige råd fra brannvesenet som danner grunnlaget for politiets beslutning om at de mer enn 100 beboerne på Linnestad kan flytte tilbake til sine hjem, skriver Sør-Øst Politidistrikt i en pressemelding.

Brannvesenet regner med at det vil pågå etterslukking gjennom hele natten. Parallelt med oppryddingsarbeidet jobber politiet med taktisk og teknisk etterforsking for om mulig finne årsak til brannen, opplyser politiet.

Revac

Inne i industribygget er det nå startet et arbeid med å hente ut masser av avfallet som har vært utsatt for brannen.

Foto: VIB

Revac-sjefen sier han føler med alle som har blitt berørt av brannen.

Jeg synes det er fryktelig leit at så mange både private og bedrifter har blitt berørt. Det gjør ordentlig vondt.

Brant for fire år siden

I etterkant av brannen i 2014, som førte til alvorlig forurensing, har det blitt innført en rekke sikkerhetstiltak ved selskapets anlegg.
Aas sier det ser ut som om disse har fungert, men at det er for tidlig å konkludere.

Avfall som skulle vært her nå, er ute på andre gjenvinningsstasjoner rundt om i landet og i butikker. Det begynner å hope seg litt opp, men det etableres systemer nå slik at avfallet kan behandles gjennom andre kanaler, sier Aas.