Politiet sjekket alle før Ibsenkonferansen

SKIEN (NRK): Gjester og deltakere på Ibsenkonferansen er på plass i lokalene på Klosterøya i Skien. Den omstridte kunstneren Lars Vilks er også i byen.

Lars Vilks besøker Skien

Alle som deltar på Ibsenkonferansen blir sjekket før de får tillatelse til å gå inn i lokalene hos Teater Ibsen på Klosterøya.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Ibsenkonferansen startet egentlig klokka 11, men ble noe forsinka på grunn av alle som kontrolleres i køen.

Den omstridte kunstneren og terrormålet Lars Vilks fra Sverige har kommet til Skien. Han er invitert for å snakke om Ibsen-stykket «En Folkefiende».

Lars Vilks

Lars Vilks har levd med politibeskyttelse siden 2007. I dag er han i Skien.

Foto: Stigake Jensson / Scanpix
Politifolk på Klosterøya i Skien

Det er et stort politioppbud i Skien i dag.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Vi ville invitere en som faktisk er en folkefiende den dag i dag, og da falt valget på Lars Vilks, sier arrangør av Ibsenkonferansen, Hilde Guri Bohlin.

Vilks har levd med politibeskyttelse siden 2007, etter at han tegnet en karikatur av profeten Muhammed fremstilt som en hund.

Politiet sjekker alle

Telemarkspolitiet har skjerpet sikkerheten i forbindelse med besøket. Flere titalls politifolk er på plass.

– Alle som deltar må gjennom en adgangskontroll. Vi har gjort forebyggende tiltak, og har selvsagt et økt sikkerhetsfokus, sier politistasjonssjef Annie Sandersen.

Ellen Horn

Ellen Horn er en av gjestene under Ibsenkonferansen i Skien. Hun synes fokuset på Lars Vilks blir for stort og sier at resten av programmet på konferansen også er interessant.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Skuespiller og tidligere kulturminister Ellen Horn er en av dem som måtte gjennom sikkerhetskontrollen.

– Politiet må gjøre jobben sin, og jeg stoler på dem. Jeg ser frem til konferansen, og skal være med på utdelinga av Ibsenprisen i kveld. Det er et spennende program.

– Lars Vilks er en omstridt kunstner, og er et terrormål. Hva synes du om at han er invitert hit?

– Jeg synes det er et interessant valg. Han har sine meninger, sier Horn.

Skal ikke snakke før i ettermiddag

NRK møter Morten Berntsen i køen. Han jobber ved Teater Ibsen til daglig, og er glad for at politiet tar sikkerheten på alvor.

– Det er ikke noe problem at vi blir sjekket. Vi vet om dette, og jeg synes det er veldig bra at politiet tar besøket alvorlig.

– Er du redd for at det vil skje noe her?

– Dette måtte vært en aksjon, at noen ville ta han. Jeg tror ikke det vil skje.

NB: Ifølge programmet skal ikke Lars Vilks snakke til forsamlinga før klokka 16 i ettermiddag.

Gleder seg

Arrangør av Ibsenkonferansen Hilde Guri Bohlin sier de har sett frem til disse to dagene, til tross for mye fokus på sikkerhet og politioppbud.

– Vi gleder oss veldig. 150 konferansedeltakere skal sjekkes i en adgangskontroll, derfor er vi noe forsinka i dag. Naturligvis er det ikke vanlig med så mange politifolk knytta til et kulturarrangement.