Politiet går inn i overgrepssak

Politiet kommer til å ta kontakt med den katolske sognepresten Reidar Voith etter påstandene om seksuelle overgrep.

Reidar Voith

Politiet går nå inn i overgrepssaken i den katolske kirken.

Foto: Geir Åge Jensen / NRK

Da vil Voith få mulighet til å forklare seg om det han har vært utsatt for. Visepolitimester i Vestfold, Steinar Kåsa, sier det er for tidlig å ta stilling til om det blir iverksatt full etterforskning.

- Vi har tatt kontakt med Voith, og vi vil være avhengige av å få et avhør av ham for å få et bedre grunnlag. Da vil vi vurdere om det eventuelt skal foretas videre etterforskning, sier han til NRK.no.

Fortalte om overgriperen

De seksuelle overgrepene som sogneprest Reidar Voith i Porsgrunn skal ha blitt utsatt for, skjedde for omlag 15 år siden. Da var Voith student.

- Jeg skulle legge meg for å sove og ante fred og ingen fare. Plutselig kaster vedkommende seg over meg, presser hodet mitt ned i puten, og det er ingen tvil om hva han ville forsøke å tiltvinge seg, har Voith fortalt til NRK.no.

Tirsdag ble det kjent at pater Kjell Arild Pollestad var Voiths veileder på 90-tallet, og at det var da overgrepene skulle ha skjedd. Sognepresten har fortalt til medlemmer av menigheten i Porsgrunn at det er Pollestad det dreier seg om.

Før det ble kjent at det var Pollestad som var anklaget for overgrep, sa biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirken i Norge til Aftenposten at en katolsk prest ble pålagt å forlate landet på grunn av handlinger som ble karakterisert som utilbørlige tilnærmelser og overgrep.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pollestad NY

Kjell Arild Pollestad var Reidar Voiths mentor på 90-tallet- Nå slutter han som prest i den katolske kirken.

Føler seg presset ut

Pollestad ønsker ikke å kommentere saken utover det han skriver i et leserinnlegget i Aftenposten i dag.

Han avviser påstandene om at han har utført seksuelle overgrep og at han er avsatt som prest. I stedet påstår han at det er hans syn på homofile som gjør at han er blitt presset ut.

Et 30-talls personer som kjente miljøet rundt Pollestad godt, ble avhørt da pavens granskerne etterforsket anklagene i 2004. Etter avhørene ble det skrevet en hemmelig rapport der hans overordnede i kirken bestemte at han måtte fjernes og sendes til klosteropphold i Frankrike. Der har Pollestad bodd siden.

Pollestad erklærer i leserinnlegget at han legger ned sitt embete, og slutter som prest etter 30 års virke. Biskop Eidsvig har klart gitt uttrykt at det ikke er behov for Pollestads tjenester i Den katolske kirken i Norge.