Småbarnsforeldre: – Lett å ønske seg flere barn

SKIEN (NRK): Statsministeren mener det må legges til rette for å få barn i studietiden og tidlig i karrieren, men hvor enkelt er det egentlig i praksis?

Familier på Eventyrfabrikken

Venninnene Mette Aanesen Arctander og Synne Asprusten tok med barna Øyvind Asprusten-Larsen (3), Mathilde Arctander–Lund (4) og Amelia Arctander–Lund (2) på Eventyrfabrikken. Der var de ikke alene.

Foto: Nils Skumsvoll

Det fødes for få barn her i landet til at den norske velferdsmodellen kan videreføres, ifølge statsminister Erna Solberg (H). I nyttårstalen ba hun nordmenn lage flere barn.

Å kombinere karriere med små barn kan imidlertid by på noen utfordringer, og for mange er nettopp den første arbeidsdagen i året et godt eksempel.

For mens den voksne delen av samfunnet starter maskineriet for fullt andre nyttårsdag, har svært mange skoler og barnehager planleggingsdag.

Mange må ganske enkelt ta seg fri, om ikke besteforeldre eller andre kan stille opp.

Gjør det beste ut av det

Venninnene Mette Aanesen Arctander og Synne Asprusten tok med barna på Eventyrfabrikken i Skien for å få den ekstra «fridagen» til å gå onsdag.

Der var de på ingen måte alene, og betjeningen opplyser om usedvanlig godt besøk til en onsdag formiddag å være.

Planleggingsdag

Venninnene Mette Aanesen Arctander og Synne Asprusten tok med barna Øyvind Asprusten-Larsen (3), Mathilde (4) og Amelia Arctander–Lund.

Foto: Nils Skumsvoll

Som lærer har Asprusten forståelse for at ting må planlegges, men innrømmer at disse dagene sjelden kommer veldig beleilig på den lille familien.

– Det gikk greit denne gangen også, men det passer liksom aldri.

– Hva tenker du om statsministerens ønske?

– Det er jo lett å si at man ønsker det, men virkeligheten er nok litt annerledes i praksis, tror Asprusten.

– Vi har foreløpig bare ett barn, men når både mamma og pappa er i jobb, påvirker det jo også når og hvor mange barn man får. Man vil jo prestere både hjemme og på jobb, sier hun, mens sønnen Øyvind Asprusten-Larsen (3) lykkelig tar sats på trampolinen.

Kjedelig å bruke feriedag

Venninnen Aanesen Arctander jobber som barnevernspedagog, og hadde tilfeldigvis turnusfri. Hun kjenner seg igjen i problemstillingen.

– Det er kjedelig å bruke en feriedag, men sånn er det bare. Jeg tenker vel at det kunne vært løst mer smidig.

– Hvordan?

– For eksempel kunne barnehagene tatt en halv dag. Det hadde gjort ting enklere for foreldre. Så kunne planleggingen fortsatt på ettermiddagen med overtid til de ansatte den dagen, slik det er alle andre steder man må jobbe over, synes hun.

En del av hverdagen

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, er opptatt av at det skal være mulig å kombinere et aktivt arbeidsliv med et aktivt familieliv.

Nina Melsom i NHO

Nina Melsom, direktør for området arbeidsliv i NHO.

Foto: Moment studio

– Vår erfaring at bedriftene finner gode lokale løsninger, og at begge parter strekker seg slik at kabalen stort sett går opp både for arbeidsgiver og arbeidstaker, sir hun til NRK.

– For å opprettholde vårt gode velferdssamfunn, er vi avhengig av høy yrkesdeltagelse, også blant barnefamilier. Dagens regelverk åpner for fleksibilitet, og i tillegg er det viktig med en familiepolitikk som gjør det mulig for begge foreldre å arbeide.