Hopp til innhold

– Vil gi bensin til at folk kan tenke sjøl

Odd Nordstoga har med soloplate nummer fire blitt mer samfunnsbevisst. Det hadde han ikke trodd for ti år siden.

Odd Nordstoga

I LIMBO: Tida etter at plata er ferdig er Odd Nordstoga alltid lettet og spent på mottakelsen

Foto: Roald, Berit / NTB Tema

– Det er herrrrleg fra topp til tå!

Vinjeartisten Odd Nordstoga er mektig fornøyd med at arbeidet med albumet «Dette landet» er ferdig og at plata nå er ute. Men han er også litt spent.

– En kommer litt i limbo etterpå, men så kan en senke skuldrene og komme ut på turné og få spilt for et fantastisk publikum.

Kontakt med publikum har han hatt underveis. På seinsommeren oppfordret han folk om å bidra med filmsnutter av seg sjøl når de går til singelen «Kunsten å gå».

Denne plata er spilt inn i Atlantis Studio i Stockholm. Sjøl mener han det har blitt en plate som er slik han ønsker å framstå.

– Jeg er så fornøyd med låtene og produksjonen at det være noe jeg ikke har tenkt på. Kanskje det bare er jeg som skjønner låtene? flirer han.

Odd Nordstogas første soloplate var« Luring» (2004). Deretter kom «Heim te mor» (2006) og «November» (2010). Nå fem år etter er han klar med nummer fire.

– Litt mer skinnjakke

– Det er ikke så mange folkemusikkreferanser denne gangen. Jeg har blitt ti år eldre og har mer fokus på tekstene og låtskriving.

Plata er kanskje litt mer alvorlig, men jeg tror ikke jeg er noen alvorstung grinebiter.

Han har likevel overraska seg sjøl med å våge seg i kast med de store spørsmålene i livet.

– Det sniker seg inn litt samfunnsperspektiv. Det hadde jeg aldri i verden trodd. Hadde noen sagt det for ti år siden, hadde jeg ledd av det.

Han avviser at han har blitt noen protestsanger. Han var jo tross alt ung gjennom det ironiske 90-tallet, som han sier.

– Det flommer over av bastante kommentarer om politikk på sosiale medier. Jeg skjønner ikke at folk kan ha så enkle svar på alt mulig. Vi lever i en komplisert tid, og det er vanskelig.

Det er vanskelig å være bastant om politiske temaer.

– Er det enkelt å lage sanger?

– En sang trenger ikke å ha noe svar, helst ikke, Den skal dvele og ikke ha to streker under svaret. Et produkt av vår tid er kanskje at også jeg stiller mer spørsmål rundt ting som skjer. Jeg ønsker i gi litt bensin til at folk kan tenke rundt ulike tema.

Noen vismann anser han seg likevel ikke som.

– Jeg kommer kanskje til å bli gammel, men ikke nødvendigvis noen gammel klok mann.