Nytt OBS-snøvarsel for flere fylker

Først i går kveld fikk Skagerak Energi kontroll på problemene etter snøfallet tidligere i uken. Men mange trær er på bristepunktet, og strømselskapet frykter været som er meldt fremover. – Med god grunn, sier meteorologen.

Snø på kraftledninger

Tung, våt snø kan få trær til å falle over veier og kraftledninger. Meteorologisk institutt vil komme med et nytt OBS-varsel for Østlandet dersom de nye prognosene viser mellom 10 og 30 centimeters snøfall i morgen, lørdag.

Foto: Marius Mellum/Eidsiva

Fremdeles pågår feilrettingsarbeidet etter snøfallet denne uken, selv om alle kundene til Skagerak Energi fikk tilbake strømmen i går kveld.

I en pressemelding skriver kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes at alle kjente feil er reparert, men at enkelte områder er strømløse i korte perioder på grunn av feilretting.

20.000 uten strøm

Thor Bjørn Omnes

Kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes i Skagerak Energi sier at alle deres kunder nå har fått strømmen tilbake, men at de frykter at det kan være flere problemer i vente.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Mandag kveld og ut over tirsdag lavet det ned snø og regn over store deler av Østlandet. Vestfold og Telemark ble spesielt utsatt.

Det ble meldt om flere trafikkuhell og lastebiler som bare sto og spant på glatta. Også flyten i tog- og flytrafikken led under vinterværet.

Skien kommune satte krisestab på grunn av de store mengdene snø og vann, og NVE meldte at 20.000 kunder i Sørøst-Norge hadde mistet strømmen. Skoler og barnehager måtte holde stengt, og bilturer fra Midt-Telemark til Grenland – som normalt tar en times tid – ble fort fem timer lange ekspedisjoner i vinterlandskap.

Mer snø, vind og høyere temperaturer

Og nå frykter Skagerak Energi nye problemer. Værprognosene for de kommende dagene tilsier at det kan komme mer snø, høyere temperaturer og litt mer vind.

Laster Twitter-innhold

– Det er mye tung snø på trærne mange steder. Hvis det kommer mer snø, vil vi få mer toppbrekk og trefall. Da kan vi ikke utelukke nye feilsituasjoner, sier kommunikasjonssjef Omnes.

Skagerak Nett opprettholder full beredskap i helgen. Dette innebærer at vaktholdet er styrket både ute i felt, på driftssentralen og på kundesenteret. To helikoptre står stand by.

  • Sjekk været der du er på Yr.no

– Samtidig må vi forsøke å finne rom for å hvile. Folkene våre har jobbet døgnet rundt hele uken, og trenger å hente krefter. Vi håper på det beste, men er forberedt på at situasjonen ikke er helt over, sier Omnes.

OBS-varsel på grunn av snø

Statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved bekrefter at frykten til Omnes er berettiget, og at det er ventet nytt snøfall i morgen i Telemark, Agder-fylkene og Buskerud.

– Stort snøfall i området er aktuelt. Derfor kommer det et OBS-varsel på kjøreforholdene i morgen, sier hun.

I prognosen ligger det an til 10 til 30 centimeter snø.

– Det er nettopp med tanke på at snøtunge trær kan velte over ledninger og over veier, at det vil komme et OBS-varsel, sier meteorologen.

Slik renser Skagerak Energi is fra høyspente ledninger.