Hopp til innhold

DSB: Dette bør du ha i hus ved strømbrudd

TØNSBERG (NRK): – Du bør være i stand til å klare deg selv i opptil sju dager, sier fylkesberedskapssjefen i Vestfold.

Lys og tørrmat på butikken.

KJEKT Å HA: Stearinlys, tørrmat og vann er blant det DSB og fylkesberedskapssjefen i Vestfold anbefaler deg å ha et lite lager av hjemme.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Det kraftige snøværet tirsdag sørget for at tusenvis av abonnenter på Sør- og Østlandet mistet strømmen. Flere var også uten strøm onsdag formiddag.

På sin nettside ber Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) deg om å tenke gjennom hvordan du og dine kan være forberedt på for eksempel langvarig strømbrudd.

De minner om at liv og helse prioriteres ved større strømbrudd, og at det kan ta tid før du får strømmen tilbake.

Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været i flere dager, bør du være rustet til å klare deg noen dager, står det.

Feilretting Skagerak nett

FORBEREDELSER: DSB oppfordrer deg til å tenke igjennom konsekvensene av langvarig strøm-, vann- og telebrudd.

Foto: Skagerak nett

Vann, mat, varme, medisiner

Fylkesberedskapssjefen i Vestfold, Jan Helge Kaiser, mener du bør være i stand i å klare deg selv i opptil sju dager. Han ber deg tenke vann, mat, varme og medisiner.

– Myndighetene gir råd om hva den enkelte bør ha hjemme hvis vi må klare oss selv i noen dager. Man trenger mat som har lang holdbarhet og som kan ligge noen år, samt vann, sier han.

Kaiser anbefaler deg også å ta en kikk i medisinskapet ditt for å sjekke at du har det du trenger av førstehjelpsutstyr, smertestillende og medisiner.

– Har du behov for medisiner, er det lurt å ha et lite lager hjemme.

Fylkesberedskapssjefen oppfordrer deg også til å tenke gjennom hvordan du skal holde varmen dersom strømmen blir borte en stund.

Jan Helge Kaiser betaler for varene i kassa.

TØRRMAT: Fylkesberedskapssjef i Vestfold, Jan Helge Kaiser, plukket med seg blant annet tørrmat og hermetikk for å eksemplifisere hva folk bør ha liggende hjemme i tilfelle langvarig strømbrudd.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Varmekilder

– Hvis du er avhengig av en varmekilde som kommer fra strøm, må du se om det er mulighet for å få en alternativ kilde. Så må man selvfølgelig også være oppmerksom på brannfaren som kan oppstå hvis en bruker andre varmekilder, som for eksempel primus eller propanovner.

Kaiser synes også at du bør sørge for å ha mulighet til å lytte til radio, og ha ekstra batterier til denne, samt til lommelykta, liggende hjemme.

– Hvorfor er det viktig at folk tar disse rådene på alvor?

– De rådene myndighetene igjen har startet å gi innbyggerne, var råd som vi hadde i ganske stort omfang på 70-, 80- og 90-tallet. Så ble det ikke gjort på noen år, men så viser det seg at sårbarheten, klimaendringer og den sikkerhetspolitiske utviklingen tilsier at vi kanskje i større grad må klare oss selv i noen dager, nettopp fordi myndighetene ikke er i stand til å støtte fra dag en av.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark