Hopp til innhold

Nå er det gøy å slå vennen sin

SKIEN (NRK): Ungdommer klapser til hverandre og løper unna i latter. De kaller det «klæpsing», det er til og med lov å slå hverandre på tissen.

Det er på Kongerød ungdomsskole i Skien at ungdommer har begynt å "klæpse" hverandre. Venner slår hverandre overalt, også på områder som på rumpa, puppen og tissen. Noen ganger knuffer de hverandre, andre ganger går det litt hardere for seg.

Begynte å blø

Eraz Zenuni er en av dem som både slår vennene sine og blir "klæpset". Da bestevenninna hennes slo albuen i fjeset hennes sprakk leppa, og hun begynte å blø. Hun mener fortsatt det bare er gøy å holde på med "klæpsing".

Eraz Zenuni

Eraz Zenuni synes "klæpsing" er gøy.

Foto: Anniken Sanna / NRK

Vi er ikke uvenner, jeg skal bare ta hevn, sier Zenuni.

Zenuni forteller at klapsingen ikke kommer til å ta slutt etter hevnen er tatt, for da er det venninna sin tur til å ta hevn. Slik fortsetter det, igjen og igjen.

Lignende fenomener finnes overalt på internett. Både på Facebook og på Youtube finner man videoer som viser akkurat det samme som ungdommene driver med.

På Youtube er "Smack Cam" veldig populært og det kommer opp hundrevis av filmer av folk som blir slått for underholdningens skyld.

Skjermdump youtube

Denne filmen på Youtube heter "Ultimate Smack Cam Compilation + Other Funny Vines" og har over åtte millioner visninger.

Foto: Skjermdump Youtube

Sjokkert

Miljøterapeuten på skolen, Hilde Holte, sier hun visste om "klæpsingen", men ikke at det hadde gått så langt. Temaet har blitt tatt opp med ungdommene tidligere, men etter at hun hørte alt ungdommene fortalte til NRK ble hun sjokkert.

Heidi Holte

Heidi Holte vurderer nå nye tiltak for å få slutt på klapsingen.

Foto: Anniken Sanna / NRK

– Jeg syns det er helt forferdelig, det her er ikke greit, sier Holte.

Holte tror ikke på at alle ungdommene syns det er gøy. Hun forteller til NRK at hun både har sett ungdommer komme inn med blåmerker og med kul i panna.

– Når de kommer hjem og legger seg for kvelden er det nok noen som ikke syns det her er så artig, sier Holte.

Viktig å snakke med ungdommene

Belinda Kvalvik er psykolog. NRK fortalte henne hva "klæpsing" går ut på. Hun mener det er et krenkende og ulovlig fenomen.

Det hun mener er viktig at foreldre gjør når de hører om slike ungdomsfenomen, er å prate med barna, ikke kjefte.

Belinda Kvalvik

Belina Kvalvik understreker at selv om

Foto: Anniken Sanna / NRK

– Hvis vi som voksne bare latterliggjør det barna driver med, så vil jo barna bare protestere mot oss, sier Kvalvik.

Derfor mener hun at foreldrene burde ha en åpen dialog med barna. Barna skal få lov til å forklare seg og fortelle om hvorfor de gjør som de gjør. I en slik samtale kan temaer som grensesetting og hva som er lov og ikke bli tatt opp. Hun sier det er viktig å fortelle barna om å kjenne på sine egne grenser og respektere andres.