Hopp til innhold

Mohyeldeen Mohammad pågrepet av politiet

Han oppsøkte selv politistasjonen.

Mohyeldeen Mohammad

Mohyeldeen Mohammad sitter nå i avhør hos politiet etter å ha kommet med trusler mot journalister fra Dagbladet.

Foto: NRK

Vestfold politidistrikt pågrep 24 år gamle Mohyeldeen Mohammad onsdag ettermiddag. Tirsdag ettermiddag fremsatte han trusler mot journalister fra Dagbladet.

Mannen oppsøkte selv politistasjonen i Larvik der han ble pågrepet, og han sitter nå i avhør.

LES: Homofile muslimer er sjokkerte

LES: LLH anmelder drapsuttalelse

Frykter bevisforspillelse

Mannen er pågrepet da det foreligger skjellig grunn for å mistenke ham for overtredelse av Straffelovens § 227 første straffealternativ, for å ha truet med en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn seks måneders fengsel, under slike omstendigheter at trusselen var skikket til å fremkalle alvorlig frykt.

Grunnlaget for pågripelsen er at mannen ved 15 tiden tirsdag gjentatte ganger fremsatte trusler mot journalister fra Dagbladet. Det er konstituert sjefredaktør Helle som har innlevert anmeldelsen til Vestfold politidistrikt.

Politiinspektør Magnar Pedersen i Vestfold politidistrikt sier de pågrep Mohyeldeen Mohammad på grunn av faren for bevisforspillelse.

- Når det er fremsatt trusler er det interessant å se om det er sammenheng mellom truslene, har man utstyr for å gjennomføre truslene, og om det er andre ting som kan kaste lys over det som har skjedd, sier han til NRK.no.

LES: Advarte mot norsk 11. september

LES: Forsvarer drap på homofile

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mohyeldeen Mohammad

Mohyeldeen Mohammad talte under demonstrasjonen mot Dagbladet sist fredag.

Foto: Helge Carlsen / NRK

- Dere vil bli skutt

Det var tirsdag at Dagbladet ønsket å få gjøre et intervju med Mohammad som talte under demonstrasjonen sist fredag, og et team fra avisen oppsøkte Mohammad på hans folkeregistrerte adresse i Larvik.

Han var ikke selv til stede, men journalistene fikk beskjed om at han ville komme til adressen senere på dagen. Dagbladets utsendte valgte derfor å vente.

Da Mohammad senere ankom boligen, og Dagbladets utsendte presenterte seg, skal han ha framsatt trusler om at de ville bli skutt dersom de ikke dro umiddelbart.– Hvorfor sitter dere utenfor huset til foreldrene mine? Jeg bor ikke her lenger, sa Mohammad til reportene, som svarte at de ønsket å prate med ham.– Hvis dere ikke drar nå, blir dere skutt, skal Mohammad svart tilbake.

Forsvarte drap på homofile

Mohammad forklarte tidligere at han støtter de islamistiske opprørerne al-Shabaab i Somalia som nylig steinet en mann til døde.

– Etter det jeg kjenner til var den personen homofil, og det er den straffen han da fortjener. Det er det standpunktet enhver muslim er påtvunget gjennom sin religion, sier 24-åringen fra Larvik til Klassekampen.

Mohyeldeen Mohammad har bakgrunn fra Irak og studerer for tiden i Medina i Saudi-Arabia.

På spørsmål om hvorfor han demonstrerte mot Dagbladet etter å ha sagt at man som muslim ikke må delta i det norske demokratiet, svarer han:

– Demonstrasjonen var en måte å svare på angrepet som er lovlig. I andre land skulle vi ha tatt i bruk andre metoder. Demokratiet har ingen plass i islam, fordi islam forbyr menneskeskapte lover. Den eneste som kan komme med lover er Allah, sier Mohammad.

Politiet vil holde en pressekonferanse i forbindelse med pågripelsen klokken 18.30 ved Larvik politistasjon.

NRK følger pressekonferansen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark