NRK Meny
Normal

Dagbladet anmelder trusler

Avisen anmelder Mohyeldeen Mohammad for trusler mot journalister.

Mohyeldeen Mohammad.

Mohyeldeen Mohammad anmeldes for trusler mot reportere i Dagbladet.

Det melder Dagbladet selv . Avisen ønsket å få gjøre et intervju med Mohammad som talte under demonstrasjonen sist fredag, og et team fra avisen oppsøkte tirsdag Mohammad på hans folkeregistrerte adresse i Larvik.

Han var ikke selv til stede, men jouralistene fikk beskjed om at han ville komme til adressen senere på dagen. Dagbladets utsendte valgte derfor å vente.

Da Mohammad senere ankom boligen, og Dagbladets utsendte presenterte seg, skal han ha framsatt trusler om at de ville bli skutt dersom de ikke dro umiddelbart.

– Hvorfor sitter dere utenfor huset til foreldrene mine? Jeg bor ikke her lenger, sa Mohammad til reportene, som svarte at de ønsket å prate med ham.

– Hvis dere ikke drar nå, blir dere skutt, skal Mohammad svart tilbake.

Da reporterne gjentok at de kun ønsket å prate med ham, skal han ha kommet med følgende utsagn:

– Det er folk på vei hit for å skyte dere nå.

Journalistene valgte å forlate stedet. Saken blir nå politianmeldt.

Aksepterer ikke truslene

– Vi ser veldig alvorlig på at noen forsøker å begrense vår ytringsfrihet. Vi aksepterer ikke at noen forsøker å begrense oss på den måten, sier fungerende nyhetsredaktør i Dagbladet, Anne Kristin Hjukse.

– Hvordan opplevde reporterene på stedet situasjonen?

– De syntes det var ubehagelig.

Situasjonen som oppstod da Dagbladet oppsøkte Mohammad, kom som et sjokk.

– Vi hadde på ingen måter forventet dette, sier Hjukse.

Demonstrerte mot grisetegning

Mohyeldeen Mohammad kom i riksmedienes søkelys da han under demonstrasjonen mot publiseringen av en tegning av profeten Muhammed, advarte mot et norsk 11. september. Mohammad var en av initiativtakerne til demonstrasjonen.

Dagbladets anmeldelse blir den andre politianmeldelsen av Mohammad denne uken. Tirsdag leverte Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) inn en anmeldelse etter at Mohammad kom med uttalelser om at homofile fortjener å bli drept, i et intervju med Klassekampen.

Når NRK.no kommer i kontakt med Mohammad onsdag, nekter han å snakke med NRK.

– Jeg har sagt at dere ikke skal ringe meg mer.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix