Hardt skuddskadet, hard sykehustrening

Marte Ødegården vil gjerne tilbake til Utøya, men denne helgen klarer hun det ikke.

Marte Ødegården

Marte Ødegården får fysikalsk behandling av fysioterapeut Sharon Hansen på Sunnaas Sykehus. Hun jobber med å få kraft i beinet som har vært helt dødt etter skuddskadene.

Foto: Per Onsheim

Marte Ødegården

Marte Ødegården forteller om tiden etter Utøya i Lørdagsrevyen på NRK1 i kveld.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Jeg er nok ikke tilbake på Utøya før snøen er gått neste år, sier Marte i et stort intervju med NRK Lørdagsrevyen i kveld. Her forteller hun om de omfattende skadene hun fikk etter terrorangrepene 22.juli.

– Jeg vil gjerne ha plass til alle reaksjonene mine når jeg besøker Utøya. Det klarer jeg ikke nå, fordi de fysiske plagene tar så mye oppmerksomhet, forteller Marte Ødegården.

Valgt inn i kommunestyret

I dag er Utøya åpnet for de av terrorofrene som ikke hadde muligheten til å besøke leirstedet i august, enten fordi de var for hardt skadet eller forhindret på andre måter.

Marte Ødegården blir på Sunnaas Sykehus hvor hun nå trener knallhardt for å komme tilbake til hverdagen. Den består blant annet av jobben som lokalpolitiker.

Med 267 personlige stemmer kom Ødegården inn i Kongsberg kommunestyre etter valget nå i høst.

– Jeg lå og irriterte meg den kvelden kommunestyret konstituerte seg. Jeg skulle jo vært der og ikke her. Jeg ville gjerne gitt min stemme til både ordfører og vareordfører, sier Marte.

Saken fortsetter under bildet.

Alvorlige skader

Marte Ødegården

- Jeg skulle gjerne vært der da kommunestyret konstituerte seg, sier Ødegården som ble valgt inn i kommunestyret i høst.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Torsdag denne uken klarte Marte Ødegården for første gang å gå i trapp, opp én hel etasje. Hun får fysikalsk behandling og jobber med å få kraft i beinet som har vært helt dødt etter skuddskadene.

Hun har fått knust ryggvirvler, den ene nyren er skutt i stykker, en del av tykktarmen er operert bort og milten er skadet.

Saken fortsetter under bildet.

Marte Ødegården

Marte Ødegården trener knallhardt for å komme tilbake til hverdagen.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Gleder seg til russetiden

I tillegg til den medisinske behandlingen får hun undervisning én time hver dag. Marte ser fram til russetiden neste vår.

Men for den aller nærmeste tiden har Marte Ødegården ett klart mål.

– Jeg vil gjerne på Godset-kampen 20. november. Mot Vålerenga.

– Og forhåndstipset?

– Strømsgodset vinner 2-1.

Intervjuet med Marte sendes i Lørdagsrevyen klokken 19.00 i kveld.