Hopp til innhold

Verdenspressen vil til Utøya

Det er ventet minst 130 pressefolk fra 44 redaksjoner i Norge og utlandet til Utøya på mandag. Dette er første gang AUF gir pressen adgang til øya etter massakren 22. juli.

Utøya, 25. juli 2011
Foto: Anders Nielsen / NRK

AUF og Arbeiderpartiet har hatt stor pågang fra norske og internasjonale medier før det planlagte pressebesøket på Utøya mandag 3. oktober.

– Til nå er 130 journalister og fotografer fra 44 redaksjoner i inn- og utland akkreditert, sier Silje Grytten i AUF.

AUF skriver på sine nettsider at de setter pris på at norsk presse har respektert ønsket om å ikke dra til Utøya før alle etterlatte, pårørende og overlevende har hatt anledning til det.

Bortsett fra noen britiske journalister har pressen etterkommet dette.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har så langt gjennomført to besøk for de involverte, og et siste besøk gjennomføres lørdag.

Får bevege seg fritt

AUF-leder Eskil Pedersen tilbake etter sitt besøk på Utøya en måned etter.

AUF-leder Eskil Pedersen vil også være tilstede når pressen får besøke Utøya på mandag.

Foto: Vidar Tangerud / NRK

Pressefolkene som besøker Utøya mandag vil for det meste få bevege seg fritt på øya og i bygningene der, men de får ikke lov til å ta med seg overlevende eller pårørende.

Besøket er lagt opp i samråd med Støttegruppen for 22. juli, og informasjon om hva som skal skje er også sendt ut internt i AUF og Arbeiderpartiet, samt til bistandsadvokatene som er involvert i saken.

– Vi er klar over at besøket vil medføre at de etterlatte og overlevende vil bli eksponert for mange bilder fra øya i avisene og på TV, derfor har det vært viktig å gå ut med bred informasjon, opplyser AUF. Samtidig erkjenner vi at mange i pressen har et stort informasjonsbehov.

De ”store” mediene på plass


AUF bekrefter i dag at mange av de store internasjonale mediehusene er akkreditert til mandagens besøk. I tillegg er det særlig stor interesse fra de nordiske landene.

NRK har også vært i kontakt med flere internasjonale medier som vurderer å dekke besøket, men som foreløpig ikke har meldt sin ankomst.

Björn Lindahl

Den svenske journalisten Björn Lindahl er blant dem som besøker Utøya på mandag.

Foto: Privat

Den svenske journalisten Bjørn Lindahl skal dekke Utøya-saken for den danske avisa Politiken og de svenske avisene Svenska Dagbladet og Göteborgs-posten. Han bekrefter at interessen for terroranslagene mot Norge 22. juli fortsatt er stor i utlandet.

- Alt som har med Breivik å gjøre kommer direkte inn i avisa. Bare noen dager etter det som skjedde fikk jeg beskjed fra mine medier om at de ville jeg skulle sette meg opp på listen for å komme ut på Utøya, sier korrespondenten.

30 år i Norge

På Utøya vil han prøve å skaffe seg en oversikt over hvordan forholdene var da massakren skjedde.

– Hvor stor er øya? Hvor bratt var det der ungdommene tok seg ned til Tyrifjorden? Hva slags bygninger er det på øya? Alt dette gir et innblikk når man skal fortsette å skrive om dette fremover.

Lindahl har dekket nyheter i Norge siden 1981, og sier dette er den største saken han har hatt befatning med under sin tid i Norge.

– Jeg jobbet med både Scandinavian Star-katastrofen og Måbødal-ulykken, hvor jo også svensker var involvert, og det er alltid vanskelig å skrive slike historier. Man blir jo berørt selv, men samtidig er man journalist med en viss distanse til det hele, sier Lindal.

Også NRK dekker Utøya på både nett, radio og TV mandag.