Mann tiltalt etter misjonærdrap

En mann er tiltalt for drap på misjonær Jan Kristensen i Kenya i 2013.

Jan Kristensen

DREPT I 2013: Det er nå tatt ut tiltale mot en mann etter drapet på den norske misjonæren Jan Kristensen i Kenya i 2013.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Det bekrefter bistandsadvokat for familien til misjonæren, Vibeke Hein Bæra overfor NRK.

Jeg har fått beskjed om at det er tatt ut tiltale mot en mann. Jeg er nå veldig spent på når saken vil bli berammet, sier Hein Bæra som ble informert for et par dager siden.

Det var 12. september i 2013 at den norske misjonæren og hjelpearbeideren Jan Kristensen ble funnet drept i sitt hjem i Kisumu i Kenya. Kristensen ble utsatt for et ransforsøk av fire menn. Tre av dem ble skutt og drept av politiet. En fjerde ransmann kom seg unna.

– Jeg tror ikke saken er oppklart med dette. Det ligger ikke i saken hvorfor Jan Kristensen ble drept, sier bistandsadvokaten.

Familien til Jan Kristensen sier til NRK at de helt nylig har fått beskjeden om at en mann er tiltalt for drapet. De har så langt ikke fått utfyllende informasjon om situasjonen, og vil derfor foreløpig ikke uttale seg om saken.

Les også:

Vanskelig for familien

Vibeke Hein Bæra

Bistandsadvokat for familien, Vibeke Hein Bæra tror ikke saken er oppklart med dette.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– De pårørende har hatt veldig mange vanskelige spørsmål i denne saken. De har hele tiden hatt i tankene hvem som ville Jan Kristensen til livs, men har aldri fått svar, sier Hein Bæra til NRK.

Bistandsadvokaten har hele tiden vært svært opptatt av at saken skulle få en oppklaring, spesielt med tanke på de pårørende..

– Jeg har hele tiden hatt et brennende ønske om at vi skulle få noen flere svar på hvorfor Jan Kristensen ble drept, og hvem som er de ansvarlige for drapet, sier Hein Bæra.

Hjalp gatebarn i over 20 år

Drapet på Jan Kristensen rystet mange. Familien, de som var involvert i Kristensens skoleanlegg og en hel bydel i Kenya satt igjen i sjokk.

Jan Kristensen slåss for de aller svakeste i det kenyanske samfunnet i mer enn 20 år – gatebarna og de foreldreløse. NRK møtte Kristensens sønn i februar i år. Fire måneder etter hendelsen i Kenya ble også svigerfaren hans, John Gerhard Steen, drept i Langesund.

– Min første reaksjon var at jeg måtte ned dit, så jeg kastet meg på første fly til Kenya. Da jeg kom ned dit, skjønte jeg jo at han ikke var der. Han hadde reist videre, sier Jarle Kristensen Steen.

– Vi ønsker å tilgi. Vi ønsker ikke å la bitterheten gripe oss, sier kona Janne Gry Kristensen Steen.