Hein Bæra: – Etterforskningen går mot slutten

Den siste uken er det gjennomført flere rettsmøter i Kenya i forbindelse med drapet på misjonæren Jan Kristensen fra Porsgrunn.

Jan Kristensen

NÆRMER SEG SLUTTEN: Etterforskningen etter drapet på misjonæren Jan Kristensen fra Porsgrunn går mot slutten i Kenya.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Etter kenyansk rett er det dommeren og ikke politiet som gjennomfører etterforskningen.

Bistandsadvokat for familien, Vibeke Hein Bæra, sier dommerne er opptatt av to spørsmål nå som saken nærmer seg slutten.

– De er opptatt av hva som var det reelle motivet til ranerne, som tok seg inn til Jan Kristensen. Så ser de på hvorfor politiet valgte å henrette gjerningsmennene på stedet, før de ble avhørt, og dermed vanskeliggjorde muligheten for å komme frem til motivet for handlingen.

Det var 12. september i 2013 at den norske misjonæren og hjelpearbeideren Jan Kristensen ble funnet drept i sitt hjem i Kisumu i Kenya. Kristensen ble utsatt for et ransforsøk av fire menn. Tre av dem ble skutt og drept av politiet. En fjerde ransmann kom seg unna.

– De pårørende har hatt veldig mange vanskelige spørsmål i denne saken. De har hele tiden hatt i tankene hvem som ville Jan Kristensen til livs, men har aldri fått svar, sier Hein Bæra til NRK.

Les også:

Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra er bistandsadvokat for familien til Jan Kristensen. Hun håper på en oppklaring av saken.

Foto: Anne Lognvik

Tiltale i september

I midten av september avgjør retten om noen skal tiltales etter drapet på den norske misjonæren.

– Avhørene går nå mot slutten. Det har blitt gjennomført seks høringer, avhørt en rekke vitner, og det har blitt fremlagt en del tekniske bevis. Den siste høringen vil foregår 30. juli.

Vibeke Hein Bæra drar til Kenya for å være med på det siste rettsmøtet i september, hvor det blir avgjort om saken henlegges, eller noen blir tiltalt.

Brennende ønske om at saken blir oppklart

Bistandsadvokaten er svært opptatt av at saken får en oppklaring, spesielt med tanke på de pårørende.

– Jeg har et brennende ønske om at vi skal få noen flere svar på hvorfor Jan Kristensen ble drept, og hvem som er de ansvarlige for drapet, sier Hein Bæra.

Hun sier det er en stor belastning for familien at det er så mange ubesvarte spørsmål. I tillegg så mener hun at det er en merbelastning at det har skjedd så langt borte.

– Det uforståelige er jo at Jan Kristensen, som gjorde så enormt mye godt, for de aller fattigste barna i Kenya, at han skulle bli tatt av dage på den måten, det er uforklarlig for de pårørende, sier Hein Bæra.