Usikkert hva som skjer med drapssaken

Rettssaken etter drapet på misjonær Jan Kristensen i Kenya blir utsatt. – Dommeren trenger mer tid, sier bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra.

Jan Kristensen

DREPT HJEMME: 73 år gamle Jan Kristensen jobbet som hjelpearbeider i Kenya i over 20 år. I september 2013 ble han drept.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Det er nå to år siden misjonær og hjelpearbeider Jan Kristensen fra Porsgrunn ble funnet drept i sitt eget hjem i Kisumu i Kenya. Han ble utsatt for et ransforsøk av fire menn, hvor tre ble skutt og drept av politiet og en fjerde person kom seg unna.

Familien hjemme i Norge har ventet på svar på hva som egentlig skjedde, men må vente enda lenger.

Vibeke Hein Bæra

Familiens bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra sier det kan komme en rettsavgjørelse i Kenya før jul.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Dommeren trenger mer tid, men de håper på en avgjørelse i saken før jul, sier familiens bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra til NRK.

Mye usikkerhet

Bæra sier det fortsatt er usikkert om noen blir sikta, eller om saken blir henlagt.

I slutten av juli kom nyheten om at etterforskninga gikk mot slutten. I Kenya er det dommerne og ikke politiet som etterforsker saken.

– Dommerne ønsker å finne ut av hva som var motivet til ranerne som tok seg inn hos Kristensen. De ønsker også å vite hvorfor politiet henrettet gjerningsmennene på stedet, før de ble avhørt, sa Vibeke Hein Bæra i sommer.

Hjalp gatebarn i over 20 år

Drapet på Jan Kristensen rystet mange. Familien, de som var involvert i Kristensens skoleanlegg og en hel bydel i Kenya satt igjen i sjokk.

Jan Kristensen slåss for de aller svakeste i det kenyanske samfunnet i mer enn 20 år – gatebarna og de foreldreløse. NRK møtte Kristensens sønn i februar i år. Fire måneder etter hendelsen i Kenya ble også svigerfaren hans, John Gerhard Steen, drept i Langesund.

– Min første reaksjon var at jeg måtte ned dit, så jeg kastet meg på første fly til Kenya. Da jeg kom ned dit, skjønte jeg jo at han ikke var der. Han hadde reist videre, sier Jarle Kristensen Steen.

– Vi ønsker å tilgi. Vi ønsker ikke å la bitterheten gripe oss, sier kona Janne Gry Kristensen Steen.

Janne Gry og Jarle Kristensen Steen

Fedrene til Janne Gry og Jarle Kristensen Steen ble begge drept, med fire måneders mellomrom.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK