Hopp til innhold

Mandag skjer noe som ikke har skjedd på 800 år

21. desember fremstår Jupiter og Saturn som ett punkt på himmelen. Vi må tilbake til da Håkon Håkonsson var konge i Norge sist vi kunne se det.

Slottsfjellstårnet fotografert med Månen (til venstre), Saturn (litt over og venstre for Slottsfjelltårnet), og Jupiter (til høyre) i november i år. 21. desember vil Jupiter og Saturn stå nærmere enn fullmånens diameter. Månen er overeksponsert for å få frem Saturn

HIMMELFENOMEN: Slottsfjelltårnet i Tønsberg med månen (til venstre), Saturn (litt over og venstre for tårnet), og Jupiter (til høyre) i november i år. 21. desember vil Jupiter og Saturn stå nærmere enn fullmånens diameter. Månen er overeksponert for å få frem Saturn.

Foto: Joakim Martin

Jupiter og Saturn er over 700 millioner kilometer fra hverandre ute i verdensrommet. Men 21. desember kan du se dem som ett punkt på himmelen – hvis været står oss bi.

Når to objekter står nærme hverandre sett fra jorda, kalles det samstilling eller konjunksjon på fagspråket. Denne gangen er de to gasskjempene veldig nærme, bare 0,1 grad skiller dem.

800 år siden sist

Vi må faktisk tilbake den gangen Håkon IV Håkonsson var konge i Norge, i 1226, for å finne forrige gang de kunne ses slik de kan i år.

16. juli 1623 var sist planetene var så nærme hverandre. Den gangen var de imidlertid så nærme solen at det ikke var mulig å se det.

Saturn og Jupiter sett fra Vantage, Washington i USA.

SATURN OG JUPITER: Her er de to planetene fotografert fra Vantage i det nordvestlige USA i sommer.

Foto: Ted S. Warren / AP

– Tenk deg at du ser en båt i det fjerne på sjøen. Så ser du en annen båt mye lenger unna, som nærmer seg den første. Når begge båtene ligger noenlunde på linje sett fra der du står, kan det se ut som de skal kollidere.

Slik beskriver astronom Jan-Erik Ovaldsen begivenheten. Han driver nettsiden Himmelkalenderen.

I virkeligheten befinner de seg langt fra hverandre. Slik er det med Jupiter og Saturn fram mot 21. desember.

– Planetene passerer hverandre cirka hvert 20. år, men hvor nærme de passerer hverandre, er forskjellig fra gang til gang. Denne gangen er det veldig tett, sier Joakim Martin, informasjonsleder i Deep Sky Exploration, en forening for astronomi og romfart i Vestfold.

Slik får du fenomenet med deg

I Norge er fenomenet synlig i Sør-Norge, så lenge man har helt fri sikt.

– Hvis man har skyer mot sørvest, kan ikke planetene observeres. Man trenger klar himmel og dessuten fri sikt i nevnte himmelretning, for planetene står lavt, sier Ovaldsen til NRK.

Sjansen er best helt sør i landet, rett etter sola har gått ned og før det har blitt mørkt.

21. desember er også vintersolverv, dagen hvor sola står som lavest på himmelen og dagen er kortest.

– Det er dessverre stor sjanse for å gå glipp av det denne gangen, og da får de fleste av oss ikke denne muligheten igjen i vår levetid, sier Martin.

Neste mulighet er nemlig 15. mars 2080.

Det skjer og har skjedd mye på himmelen i desember. Blant annet har du kunnet se meteorsvermen Gemenidene.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Seriekobla campingvogner

Seriekoblede campingvogner på ferga mellom Horten og Moss: – Er som et vogntog