Hopp til innhold

Snøskuterulykken i Vinje: – Det er som en vegg ble borte fra samfunnet

Det var Magnar Skinnarland og Øystein Bakke som omkom i snøskuterulykken i Vinje. De to etterlater seg et stort tomrom i bygda.

Møsvatn i Vinje kommune.

Snøskuteren skal ha gått gjennom isen halvveis ut på Møsvatn i Vinje kommune. Møsvatn er den største innsjøen i Vestfold og Telemark.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Navnene ble offentliggjort i samråd med mennenes pårørende mandag.

En snøskuter gikk gjennom isen på Møsvatn i Vinje natt til lørdag. Og de to mennene mistet livet.

– Det er som en vegg ble borte fra samfunnet på Møsstrond og Rauland når disse to gikk bort, sier sambygding gjennom mange år, Hillborg Romtveit.

Hun har bare gode ord å si om Magnar Skinnarland (50) og Øystein Bakke (65).

– Hjelpsom og blid

Skinnarland drev Rauland Snøscooterutleie, og han kjørte også posten på Møsstrond. Han beskrives som unik, hjelpsom og alltid blid.

Han hadde stor kunnskap om båter og skutere, og var en ekspert på motorer.

– Vi fikk ofte hjelp av han da vi bodde veiløst på Austli på Møsstrond i flere år, sier Romtveit.

Kvar song ei soge

STORT TOMROM: Sambygding gjennom mange år Hillborg Romtveit kjente begge de to omkomne mennene. Hun beskriver dem som to gode karer. Romtveit har vært med i programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Bildet av henne er et arkivbilde.

Foto: Virginie Surdej, Villa Lofoten

Rundt 50 mennesker bor veiløst i området der ulykka skjedde, og bruker vannet som ferdselsåre.

Øystein Bakke var av og til med Magnar Skinnarland for å kjøre post. Begge elsket å kjøre snøskuter.

I et intervju med Varden for fire år siden fortalte Bakke at han likte postombæringen best om vinteren. Da kunne han kjøre skuter fram til hvert hus.

– Det var rene høytiden å få de i hus. Godt humør og gode historier, fortsetter Romtveit.

– Særs dyktig tannlege

Bakke jobbet til daglig som tannlege ved Rauland tannlegekontor. Han hadde flyttet fra Oslo og hadde en hytte ved Møsvatn.

Sommeren 2011 kjøpte han praksisen av Arnfinn Hegg, som gikk av med pensjon. Hegg sier han ble helt tom da han fikk den sørgelige beskjeden lørdag.

– Øystein var en jovial og sosial kar. Han kjente bygdelivet fra før og var godt likt, skriver Hegg i en tekstmelding til NRK.

Romtveit forteller også at Bakke var godt likt.

– Øystein var en særs dyktig tannlege som alle likte. En trengte ikke å grue seg for å gå til tannlegen når det var han, sier Romtveit.

Hun har all medfølelse med deres nærmeste.

– De var to gode karer. Fred være med dem.

Tragisk ulykke

Søndag ble det arrangert en minnestund i Rauland kirke for mennene. Der skulle det egentlig ha vært korpskonsert, men den ble avlyst.

Sigrid Dahl.

UNDERSØKER ULYKKEN: Sigrid Dahl i politiet i Vest- og Midt-Telemark sier de vil gjøre et nytt forsøk på å undersøke ulykkesstedet mandag.

Foto: Martin Torstveit / NRK

Politiet hadde planlagt å undersøke ulykkesstedet med helikopter på søndag, men det har blitt utsatt fordi helikopteret måtte returnere.

– De skal prøve igjen mandag, opplyser Sigrid Dahl i politiet i Midt- og Vest-Telemark.

Den ene snøskuteren ble liggende i vannet etter ulykken, mens en annen snøskuter ble funnet på land. Politiet ser på hendelsen som en tragisk ulykke, og jobber videre mandag med å finne ut hva som har skjedd.

Les også To menn døde etter at snøskuter gikk gjennom isen

Møsvatn i Vinje kommune. Viser snødekt isvatn med fire linjer med spor.

Advarer mot utrygg is

Isen er farlig flere steder nå, advarte Røde Kors i en pressemelding lørdag.

De ber alle som har planer om å bevege seg ut på islagte vann om å sjekke isens tykkelse, og ha med enkelt sikkerhetsutstyr.

– Selv om isen kan se solid ut er det mange steder ikke trygt å bevege seg ut på isen, sa Fredrik Oscar Brandt i Røde Kors Hjelpekorps.