Hopp til innhold

Må gå et ekstra år på videregående

BØ (NRK): Selv om de er avgangselever på idrettslinja, vet de allerede FØR eksamen at de skal fortsette på skolen til høsten. De har ikke hatt nok matte, fysikk og kjemi.

Ingrid Verpe og Emilie Melås

MANGLER REALFAG: For å kunne velge alle høyere utdanninger, skal jentene fortsette på videregående også til høsten og ta de manglende fagene.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Jeg har alltid hatt denne planen. Jeg har vært veldig målrettet og klar på at jeg fortsetter neste år.

Det sier Ingrid Verpe som til alt overmål var russepresident ved Bø vidaregåande skule i år. Likevel fortsetter hun altså på den samme skolen til høsten. Det må til dersom hun skal bli lege.

Opprinnelig var planen å klare alle fagene på tre år, men nå skal hun konsentrere seg om realfagsmatte, kjemi, fysikk og internasjonal engelsk det neste skoleåret.

Uansett angrer hun ikke på at hun valgte idrettsinja.

– Miljøet på idrettslinja ville jeg ikke bytta mot noen ting!

Ingen oversikt

Men velger du denne linja, eller musikk, dans og drama, og ønsker å bli lege eller ingeniør, må du ha mer matte, fysikk og kjemi. Fra høsten av gjelder dette også elever ved medielinjene.

Ifølge Kunnskapsdirektoratet fins det ikke noen samlet oversikt over hvor mange som velger å ta ekstra realfag på deltid i et fjerde år. Bare i Telemark velger hvert år rundt 15 elever denne løsningen, opplyser inntakskontoret i Telemark fylkeskommune.

Emilie Melås synes det er godt å være russ, men vet ikke helt vet hva hun vil videre.

– Derfor mener jeg det er fornuftig å ta ett år tll på videregående for å få realfagkompetansen som mange studier krever slik at jeg har alle muligheter åpne.

Kommer sist i køen

Jon Helge Bergane

Rektor Jon Helge Bergane mener skolene informerer godt om konsekvensene av lite realfag, men at mange velger idrettsfag og musikk, dans og drama ut fra interesser.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Rektor Jon Helge Bergane ved Bø vidaregåande skule sier det ikke er noen automatikk i at elevene får plass. De kommer siste i køen etter det ordinære opptaket, og de som skal ta opp fag de har strøket på.

– Det er ingen som må det, men det er 5-6 elever i året her i Bø, og stort sett fra idrettslinja, som velger det for å kunne studere videre der det kreves realfag.

NAV-direktør Terje Tønnessen i Telemark mener mange velger bort realfag for tidlig.

Trenger mer realfag

Terje Tønnessen, NAV-direktør i Telemark

NAV-direktør i Telemark, Terje Tønnessen, sier det er bra at elever kan ta et siste år for å få realfag i utdanningen sin.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Det trengs at de velger realfag tidlig, gjerne i grunnskolen, og spesialiserer seg på det. Norge trenger realfagsstudenter, og vi trenger yrker der realfag er viktig.

Jentene i Bø er fornøyde med russetida og at skoleåret snart er slutt. Likevel er de motiverte til å ta fatt til høsten igjen sammen med noen få andre.

– Det blir spesielt, men vi vi blir splitta uansett fordi alle går sine egne veier, tror Ingrid Verpe.

– Mine venner skjønner ikke hvorfor jeg velger dette. De vil bare komme seg videre, sier Emilie Melås. Hun er ikke i tvil om at et ekstra år nå er det beste for framtida.