Lege ga ikke kreftbeskjed - to pasienter døde

En lege brøt helsepersonelloven da han overså prøvesvar med mistanke om føflekkreft. Begge pasientene døde.

Steinar Aase

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase sier sakene er veldig alvorlige.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

En lege får kritikk av Fylkeslegen i Telemark og Helsetilsynet for manglende oppfølging av pasienters prøvesvar. Helsetilsynet konkluderer med at legen har opptrådt uforsvarlig, og gir en advarsel. Legen praktiserte ved et legesenter i Vest-Telemark.

Det er andre gang en av legens pasienter dør etter at føflekkreft med spredning blir oppdaget for sent.

Pasientene ble offer for alvorlige feil fra helsevesenet gjennom flere år.

Sviktet av helsevesenet

I det første tilfellet glemte Sykehuset Telemark å informere pasienten om at føflekken de fjerna for om lag ti år siden var ondarta. Først ett år senere blir feilen oppdaget. Det ble ikke påvist spredning, skriver Vest-Telemark blad, som først omtalte saken.

Seks år senere oppsøker pasienten sitt lokale legekontor for å få undersøkt en kul, som fjernes og sendes til undersøkelse med mistanke om at det er en ufarlig fettkul. Tre måneder senere blir pasienten akutt syk og det blir funnet kreft mange steder i kroppen.

Sykehuset som da behandlet pasienten kontaktet legekontoret. Legen forklarer at han aldri fikk svar på prøvene. Men i journalen på legekontoret lå likevel svaret som viste at pasienten hadde føflekkreft, ikke en ufarlig fettkul. Pasienten fikk aldri beskjed og døde sju måneder senere.

Ble ikke fulgt opp

I det andre tilfellet behandlet Fylkesmannen saken etter klage fra pårørende. Ifølge klagen var pasienten til konsultasjon hos legen i 2010, der hun fikk fjernet en liten føflekk. Pasienten har opplyst at hun fikk muntlig beskjed om at føflekken var ok. I august 2015 kom det fram at prøvesvarene fra 2010 viste noe helt annet. Journalen viser ingen dokumentasjon på at pasienten ble fulgt opp.

– Begge sakene er veldig alvorlige. Når man har pasienter hvor det kan være grunn til å mistenke kreftsvulst er det veldig viktig at legen tar nødvendige prøver og følger opp prøvesvarene, sier fylkeslege i Telemark, Steinar Aase til NRK.

Husker ikke å ha mottatt svar

Legen skriver i en uttalelse til Fylkesmannen i Telemark at han selvsagt ikke, med vilje, lot være å informere pasienten. Han forklarer at han ikke husker å ha mottat prøvesvar som viste ondartet hudforandring.

I det første tilfellet har legen forklart at det var mye datatrøbbel ved legekontoret i perioden.

– Meldingene i innboksen var ikke leselige. Det ble en uoverkommelig oppgave å manuelt åpne hver eneste melding. Det var medvirkende årsak til at jeg tilslutt leverte oppsigelse, skriver legen.

– Datatrøbbel er ingen unnskyldning

Ifølge fylkeslegen er det ingen tvil om at legen som tar en prøve har ansvar for å følge den opp.

– Problemer med datasystemet er ingen unnskyldning, da har legen plikt til å følge opp prøvesvarene på annen måte, sier Aase.

Legen praktiserer fortsatt som lege et annet sted i landet.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Vigdis Hella

Vigdis Hella gir deg siste nytt i kveld

Vigdis Hella gir deg siste nytt i kveld