Hopp til innhold

Eks-politimann dømt for å ha forlatt Linn Madelen

AGDER LAGMANNSRETT (NRK): Eks-politimannen ble i dag dømt til til 2 år og 6 måneders fengsel for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand ved Breviksbrua 3. august 2013.

Linn Madelen Bråthen og politimannen

Den tiltalte eks-politimannen ble i Agder lagmannsrett i dag dømt til 2,5 års fengsel for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand ved Breviksbrua med døden til følge.

Foto: Politiet/privat

Agder lagmannsrett var delt. Flertallet gikk inn for to år og seks måneders fengsel, mens mindretallet gikk inn for tre års fengsel

Den tidligere politimannen har sittet 41 dager i varetekt, og disse dagene blir trukket fra fengselsstraffen.

Dommen er dermed mildere enn i tingretten, der han ble dømt til tre års fengsel.

Må også betale 185 000 kr i erstatning

Mannen er også dømt til å betale 110 000 kroner i oppreisning og erstatning til Linn Madelens mor og 75 000 kroner til Linn Madelens samboer.

– Jeg synes avgjørelsen er veldig grei og at retten har håndtert faktum i tråd med det vi la til grunn. Når det gjelder straffeutmålingen er det så liten rettspraksis på området at den er det vanskelig å ha noen sterk mening om, sier aktor Kjetil Omholt.

Tiltalte tar betenkningstid

Forsvarer Arne Lie og den tiltalte er ikke fornøyd med dommen og tar betenkningstid.

– Det sier seg selv at verken jeg eller langt mindre min klient er fornøyd med dommen. Det fremgår av dommen at sammenlikning med annen rettspraksis ikke tilsier en så streng dom som i tingretten.

– Tiltalte fastholder at han er uriktig dømt, og vi vil se nøye på dommen og se om det er muligheter for å ta den videre til Høyesterett.

– Motanker hvis han anker

Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt er fornøyd med at korrekt jus er lagt til grunn. Men holder fast ved at tiltalen var feil.

– Jeg påstår tingrettens dom opphevet fordi jeg vil at Riksadvokaten skal tenke på nytt. De pårørende mener det burde vært tatt ut en drapstiltale. Så sa Høyesterett at jeg ikke kunne prosedere på det. Jeg mener det er feil at vi ikke fikk den muligheten.

Han sier det er en belastning å eventuelt bringe saken videre. Men han er klar på hva som skjer dersom den tiltalte eks-politimannen anker. .

Da motanker vi.

– Erstatningen er som forventet. Mener det er en grov forsømmelse at dette ikke ble krevd i tingretten.

Fristen for å anke dommen er to uker.