Hopp til innhold

Kvinner kan sminke seg sykere

Sminke kan forårsake tørre og irriterte øyne, ifølge optiker Erik Robertstad. Han gir tips på hva du bør gjøre for å forhindre dette.

Sminke feil

PROBLEMER: Internasjonal forskning på feltet viser at hver annen kvinne over 50 år har tørre øyne. Bruk av sminke kan være en av grunnene. – Løs øyeskygge eller glitter kan for eksempel tette igjen kjertelåpninger i øyelokkene, sier optiker Erik Robertstad.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Tørre øyne er et gjennomgående problem blant nordmenn og kan være forårsaket av mange ting. For kvinner kan en av grunnene være feil bruk av sminke og skjønnhetsprodukter.

– Kvinner kan gjøre en del bommerter når de sminker seg. Det kan føre til mer ukomfortable, tørre og irriterte øyne, som kunne ha vært unngått hvis de hadde visst hvilke ingredienser man bør styre unna og hvordan produktene skal brukes, sier optiker Erik Robertstad ved Interoptik Holt i Tønsberg.

LES MER: Mange sliter med rennende øyne

Dette bør du holde deg unna

1: Legge sminke på våtkanten

Porene på våtkanten er viktig for at smøringen skal komme ut av kjertlene, men om du bruker eyeliner rett oppå våtkanten, bidrar du til å tette de eller dra ut sminken uti øyet.

øye sminketips

SVART LINJE: Ikke påfør sminke på øyelokkets våtkant (innenfor øyevippene). Legg eyelineren ved øyevippene. Dersom du ikke gjør det, kan alkoholen i sminken tørke ut den glatte huden på kanten av øyelokket og tette igjen porene.

Foto: Erik Robertstad (Illustrasjon) / Interoptik

2: Vannfast øyesminke

Vannfast sminke inneholder svært ofte kjemikalier som kan blokkere tårekjertlene i øyelokkene.

– I tillegg er sminken vanskelig å fjerne, noe som gjør at man må bruke en ”mer effektiv” sminkefjerner som fjerner de fine oljene som smører øyet, påpeker Robertstad.

Optiker Erik Robertstad

FLINKE: Optiker Erik Robertstad mener at kvinner er flinke til å sminke seg, men at det er flere ting de bør huske på.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

3: Tatoveringer

Styr unna permanente makeup- eller eyelinertatoveriger.

– Forskning viser at kvinner med tatovert eyeliner har færre normale talgkjertler. Dette bidrar til dårligere kvalitet på tårene og økt risiko for tørre øyne, forklarer han.

4: Øyevippeserum

Når vi endrer lengden på vippene kan det ofte føre til uønskede konsekvenser.

Produkter som brukes for å stimulere øyevippene til å vokse, eller til å lime kunstige øyevipper, kan ha virkestoffer som bidrar til økt rødhet og irritasjon på øyets overflate.

5: Botox-kremer

Botox, eller dens derivater brukt i kostbare kremer, brukes for å motvirke rynker, men har også en bivirkning.

– Problemet med dette er at muskulaturen rundt øyet svekkes slik at den naturlige blunke frekvensen, og kraften i blunkene endres, forklarer optikeren.

6: Anti-aldringskremer

Unngå å bruke produkter nær øynene som inneholder retinol.

– Anti-aldrings kremer har ofte dette virkestoffet, så det er best å la være å bruke disse.

Tørre øyne er et gjennomgående problem blant nordmenn og kan være forårsaket av mange ting. For kvinner kan en av grunnene være feil bruk av sminke og skjønnhetsprodukter.

TIPS: Hudpleier Silje Lunde (sminkør) og vippeteknikker Karoline Melond (modell) ved Beauty Medical Care i Tønsberg, viser deg flere av tipsene. FOTO: Eva Beate Strømsted

Dette bør du gjøre

Erik Robertstad har også en rekke tips til kvinner om hva de bør gjøre for å bedre øyehelsa.

– For dem som bruker kontaktlinser, bør linsene settes på øyet før påføring av sminke og tas ut før sminken fjernes, sier han.

Om du har problemer med tørre øyne, men ikke bruker linser, så kan du bruke en dråpe ukonsentrert lipid-basert kunstig tårevæske før man legger på øyeskygge.

Sminkepartikler i øyet

ØYET: Her ser man sminkepartikler av hvit kajal flyte over øyet. – Det har oppstått et oljeaktig mønster, omtrent som når man søler bensin i vannet, sier Erik Robertstad.

Foto: Interoptik

Bakteriefritt

Husk å skifte ut fuktige sminkeprodukter minst hvert kvartal, vaske penslene regelmessig og ikke oppbevare produktene i varme omgivelser.

– Det er heller ikke lurt å dele sminke med andre eller fukte sminkeprodukter med spytt, som fører til en myriade av bakterier.

– Pass på ansiktet

Robertstad forteller at det er viktig å fjerne sminke daglig, men ikke bruk ansikts ”cleansers” eller håndsåpe for å fjerne sminke.

Og til slutt, bruk en god solkrem.

– Det forhindrer aldring, og er antagelig tryggere enn mange kostbare ansiktskremer.