Hopp til innhold

Krasjet i politibiler for å komme seg unna

En 29 år gammel mann gjorde det meste for å komme seg unna politiet i Larvik. Nå må han sone sju måneder i fengsel og betale politiets verkstedregning på 114.000 kroner.

Den ene av politibilene som ble påkjørt av 29-åringen.

KOSTBARE RIPER: De synlige skadene på politibilene var ikke store. Det var imidlertid verkstedregninga på 114.000 kroner.

Foto: Politiet

En politipatrulje var i utgangspunktet ute for å rydde opp i bråk på Tollerodden i Larvik en juninatt i 2022 da de møtte på mannen som nå er dømt.

Var ruset

29-åringen var ute og kjørte bil selv om han var ruset på både alkohol og narkotika.

Da han så at det sto en politibil i en av gatene ved Tollerodden, satte han opp farten og vinglet frem og tilbake i kjørefeltet.

En av politibetjentene så dette og satte politibilen på tvers for å stoppe mannen.

Ifølge dommen kjørte 29-åringen inn i siden på politibilen, videre opp på fortauet der det sto folk og fortsatte videre ut av syne for politiet. Ferden endte i en husvegg på Torstrand der bilen ble forlatt.

Den ene av politibilene som ble påkjørt av 29-åringen.

Den ene av to patruljebiler som måtte til reparasjon på verksted etter å ha blitt påkjørt av 29-åringens bil.

Foto: Politiet

En politihund sporet imidlertid opp 29-åringen som ble pågrepet i en leilighet i nærheten.

Les også Rømte fra politibil – ny video sår tvil om foranledningen

Her går politiet ut av kjøretøyet på et biltreff.

Kolliderte igjen

Et halvt år senere kjørte han nok en gang i en politibil. To politibetjenter satt i patruljebilen som sto på skrå i ei sentrumsgate i Larvik med påslåtte blålys.

Ifølge dommen kjørte 29-åringen inn i politibilen med vilje. Han brøytet seg vei og kjørte også inn i noen byggegjerder før han kom seg unna.

En sivil politipatrulje, som var i nærheten, satte på blålys og sirener og tok opp jakten på 29-åringen, men valgte å avbryte fordi biljakten ble for farlig.

Retten mener det er ekstra alvorlig at det satt to politibetjenter i bilen da den tiltalte kjørte på den.

Les også Hans Olav fikk skader for livet etter dramatisk biljakt på E18

Hans Olav Holtane Tisjø

Ble ikke trodd

Da mannen forklarte seg under rettssaken i Vestfold tingrett, sa han at han ikke mente å kjøre på den første politibilen.

Han hevdet at han bare ønsket å komme seg forbi. I den andre episoden, hevdet han at det var politiet som hadde kjørt på han.

Han nekter straffskyld for begge tilfellene.

Han har imidlertid erkjent kjøring i ruspåvirket tilstand og for å ha forsøkt å smugle en mindre mengde narkotika inn i Norge.

Advokat Ola Sønju Bårnes i Advokatfirmaet Hasle i Tønsberg.

Forsvarer Ola Sønju Bårnes skal gjennomgå dommen med 29-åringen før han tar stilling til en eventuell anke.

Foto: Magnus Torfoss / Advokatfirmaet Hasle

Advokat Ola Sønju Bårnes i Advokatfirmaet Hasle er mannens forsvarer. Han skal gå gjennom dommen med sin klient og vurderer å anke det mannen nekter straffskyld for.

Aktor mente at 29-åringen burde ha fått 10 måneder i fengsel, men dommerne landet på at fengsel i sju måneder er den riktige straffen.

Forsvareren er fornøyd med lengden på straffen selv om han mener den kunne vært enda kortere.

– Et annet viktig poeng er at disse forholdene er gamle. Min klient har endret livsførsel og har hatt en fin utvikling siden 2022. Han ønsker å komme seg videre i livet, sier Bårnes.

De to politibilene måtte begge på verksted.

Skadene på den første patruljebilen kom på 46.000 kroner, mens det kostet 68.000 kroner å reparere den andre. Mannen er dømt til å betale begge regningene.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark