Hopp til innhold

Konfirmasjon med mine, dine og våre

– Snakk med hverandre og sett ungdommen foran dere selv, sier Sissel Austberg, folkehelseviter og helsesøster, til konfirmantforeldrene.

Konfirmasjon

For noen ungdommer oppleves konfirmasjonen som vanskelig, fordi foreldrene ikke klarer å samarbeide. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Stian Lysberg Solum, Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Over hele landet står konfirmanter klare for å feire den store dagen, men for ungdom med to hjem er ikke alltid feiringen like enkel.

– Flere kommer til meg og sier at de gruer seg, fordi foreldrene ikke kommuniserer. I noen tilfeller vil de droppe hele konfirmasjonen, sier Sissel Austberg.

Austberg jobber som helsesøster ved flere ungdomsskoler i Tønsberg og treffer ungdom daglig. Selv om de fleste skilte foreldre klarer å samarbeide godt, møter hun stadig ungdommer som forteller om det motsatte.

– Når det kommer til konfirmasjonen handler det om alt fra hvem som skal inviteres til hvem som skal betale for hva. Ofte er for eksempel ikke foreldrene enige om nye partnere skal få komme, sier hun.

Sissel Austberg, folkehelseviter og helsesøster

Folkehelseviter og helsesøster mener foreldre må legge kampene til side på konfirmasjonsdagen.

Foto: Martine Furulund

To feiringer

– Det kommer familier til oss for å få hjelp til å snakke sammen om konfirmasjonen, forteller Birgit Bø Trosterud, familieterapeut ved Familievernkontoret i Tønsberg.

Et av spørsmålene som ofte dukker opp er om familien skal feire sammen eller om hver side av familien skal ha eget selskap.

Familievernkontoret i Vestfold

Birgit Bø Trosterud fra Familievernkontoret i Tønsberg hjelper flere familier som ikke klarer å bli enige om konfirmasjonsfeiringen.

Foto: Helena Rønning / NRK

– Her bør man sjekke ut hva konfirmanten ønsker seg. Når det gjelder nye partnere og eventuelt deres familie bør foreldrene prøve å se det fra ungdommens perspektiv og ikke ta det personlig hvis konfirmanten ikke er klar for å ha dem der, sier Bø Trosterud.

Helsesøster Austberg er tydelig på at foreldre må legge kampene til side denne dagen.

–Spør du ungdommen vil de helst ha begge sidene av familien samlet, sier hun.

– Husk hvem som er hovedpersonen

Anne Meklenborg jobber i Human-Etisk Forbund og administrerer konfirmasjoner i Vestfold, Buskerud og Telemark. Hun forteller at hun hvert år møter foreldre som ikke klarer å samarbeide om gjennomføringen av den store dagen.

– Det gjelder heldigvis ikke mange, men noen foreldre snakker ikke sammen og holder opplysninger tilbake for hverandre, sier hun.

Under konfirmasjonsseremoniene får hver konfirmant utdelt et visst antall plasser, og dette kan by på utfordringer.

– Vi har opplevd at den ene forelderen ikke får utdelt noen plasser under seremonien fra den andre forelderen. Da får ikke jeg gjort annet enn å si at de begge må samarbeide og huske hvem som er hovedpersonen i dag, sier Meklenborg.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark