Hopp til innhold

Jegere trenger ikke skytetrening i år: – Frykter det vil føre til flere skadeskutte dyr

Koronaviruset har gjort at jegere som gjennomførte en prøve i fjor – slipper å gjøre det i år. Det bekymrer jegerlaget på Eidanger i Porsgrunn.

Jegere trenger ikke skytetrening i år.
Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Det er kort tid til jakta begynner for mange.

For å få lov til å gå på jakt på storvilt, må man normalt bevise at man klarer å unngå skadeskyting ved bestå en skyteprøve. Fem skudd skal treffe blinken på 100 meters avstand.

I år er det bestemt at de som klarte skyteprøven i fjor, ikke trenger å skyte opp nå. Det plager dem som vet at mange jegere nå dropper å trene fordi de ikke må. De tror ikke alle vil stille like godt forberedt til jakta.

– Jeg tror dessverre ikke alle tar den tiden de trenger for å vite at alt er på stell, sier Rune Lauritzen, leder i Eidanger jeger- og fiskerlag.

Viktig med skytetrening

Jegerne som faktisk kommer og trener er klare i talen.

– Jeg går ikke på jakt uten å ha trent på å skyte. Det er så viktig, sier jeger Camilla Lien Vibeto.

Men alle er ikke like flinke til å øve. Ifølge lokale tall kan det være så få som 13 prosent av jegerne som tar skyteprøven, som skyter mer for å trene.

– I år så har det vært betydelig lavere aktivitet. Spesielt på rifla, sier Lauritzen.

Jegerlaget om at jegere ikke trenger skytetrening.

BEKYMRET: Leder i jegerlaget på Eidanger i Porsgrunn.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Noen jublet

Spesielt er han bekymret over dem som jublet over at de slapp å ta prøven.

– Det er de som burde vært her mest, sier lederen i jegerlaget.

For å bli en god skytter mener Lauritzen at man burde være på skytebanen jevnt og trutt gjennom hele våren og sommeren. Det at man stadig tar de skuddene er det som gjør god.

– Som jeger skal man ut i skogen for å ta et liv. Det må vi gjøre så fort og så humant som mulig. Da er det ditt ansvar at du har øvd nok på forhånd.

Vanskelig å gjennomføre som normalt

Miljødirektoratet er ikke bekymret for at det kommer til å bli mer skadeskutte dyr i år enn i fjor. Siden det kun gjelder storviltsjegere som besto prøven i fjor. De regner med at så mange jegere som mulig gjennomfører treningsskudd med ammunisjonen de skal bruke på jakt.

Hvorfor er det gjort sånn at man slipper i år om man har gjort det i fjor?

– På grunn av koronasituasjonen vurderte vi det sånn at det var vanskelig å gjennomføre skyteprøven som normalt, sier Knut Morten Vangen, seksjonsleder for vilt i Miljødirektoratet.