Hopp til innhold

Sliter i sin viktigste rekrutteringstid

Det er januarkrise for flere treningssentre. For kundene som skal ha bort ribbefettet, uteblir mange steder.

En mann som løfter vekter på treningssenter.

Vanligvis pleier det å strømme nye medlemmer til treningssentrene i januar. Men det var før pandemien. (illustrasjonsbilde)

Foto: SCANPIX/Kyrre Lien

– Når man har spist mye god mat i jula og sittet mye på rumpa i desember, så er folk veldig klare for å begynne å trene i januar, sier Marte Husabø Hansen, som er daglig leder for Family Fitness i Kragerø og Sannidal.

Det er i alle fall sånn det pleier å være – at januar er måneden som sier noe om kundegrunnlaget og inntekten i året som kommer for treningssenteret.

– Vi er helt avhengig av en god januar og februar. Og når vi har levd med en pandemi i to år, så er det jo enda viktigere, sier Hansen.

Daglig leder for Family Fitness i Kragerø og Sannidal, Marte Husabø Hansen, tar en selfie foran folk som trener på senteret.

Daglig leder Marte Husabø Hansen i Family Fitness i Kragerø og Sannidal, kan ikke tilby gruppetimer på grunn av nasjonale smittevernregler.

Foto: Privat

Selv om vi knapt har kommet til midten av måneden, kan Hansen slå fast at det ikke er en «normal januar» for dem.

– I januar i fjor hadde vi nesten ingen vekst på medlemstall i det hele tatt. Vi frykter jo at det er litt trenden i år også.

Hansen mener en av årsakene er nasjonale smittevernregler mot innendørs trening der folk står for tett.

– Folk vegrer seg, både fordi vi ikke har noen gruppetimer, og på grunn av pandemien. De tenker nok at det ikke er de skal begynne å trene, fordi de har fått beskjed om å holde seg unna andre mennesker.

– Jo lenger vi går nå uten å kunne ha gruppetimer, og pandemien får blomstre, jo verre ser det ut for oss resten av året, sier Hansen.

Rammer også større kjeder

Erlend By Rise er administrerende direktør for Sky Fitness, som driver 41 treningssentre i Norge. Han kjenner seg godt igjen i det Hansen beskriver.

Det stemmer. Januar så langt har gitt færre innmeldinger enn vi er vant med fra tidligere. Vi ser ikke det store skredet av innmeldinger som vi tradisjonelt har etter nyttår.

Administrerende direktør Erlend By Rise i Sky Fitness.

Administrerende direktør Erlend By Rise i Sky Fitness sier at folk melder seg ut av treningssentre som ikke kan tilby gruppetimer.

Foto: Privat

Rise mener nedgangen har en klar sammenheng med smittetrykket.

– Det kan være at mange er bekymret for å komme og trene, eller at de har fått andre vaner gjennom pandemien.

Han trekker også fram de nasjonale reglene mot gruppetrening innendørs, selv om Sky Fitness ikke tilbyr dette alle steder.

– De stedene vi har gruppetimer, får vi ikke holdt dette i det hele tatt. Og da er det jo heller ingen som melder seg inn på gruppetimetilbud. Det er heller flere som melder seg ut.

Portrettfoto av Julie Tellugen Hæhre, som er pressekontakt i Sats-kjeden.

Pressekontakt Julie Tellugen Hæhre i Sats sier at forbudet mot gruppetrening inne, gjør det er mange som ikke kommer i gang med treningen.

Foto: Pressefoto / Sats

Sats er Nordens største treningssenter-kjede.

Pressekontakt Julie Tellugen Hæhre sier at som børsnotert selskap kan de ikke kommentere medlemstall utenom kvartalsrapportering, men at besøkstallene for januar er som forventet.

De som trener i studio, besøker oss mye nå i januar som tidligere. Her ser vi ingen endring i vaner. Forbudet mot gruppetrening inne gjør samtidig at det er mange som ikke kommer i gang med treningen, slik de kanskje ønsker.

Jevn vekst

Men ikke alle merker at det er dårlige tider.

Daglig leder Truls Nebell i Feelgood-kjeden sier de har hatt en jevn vekst gjennom pandemien.

På vei til åpning av senter nummer 47 i kjeden, forteller Nebell på telefonen at han tror det skyldes at eldre er blitt mer opptatt av å trene og styrke immunforsvaret sitt.

– Vi er ganske annerledes enn andre treningssentre. Vi har kun 12 maskiner, og det er en meter mellom hver maskin, så det er lett for oss å overholde smittevernreglene.

Selfie av Truls Nebell, daglig leder for Feelgood-kjeden

Daglig leder Truls Nebell i Feelgood-kjeden melder at de har vokst gjennom pandemien fordi deres målgruppe er blitt mer opptatt av å holde seg friske.

Foto: Privat

Han tror også at alderen på medlemmene spiller inn. Gjennomsnittsalderen på medlemmene er 66 år.

– Vår kundegruppe har tatt tredje dose av koronavaksine og trener mer enn noen gang. De føler seg trygge og frykter ikke viruset lenger, sier Nebell.

En annen av de store treningssenterkjedene i landet, Evo, sier også at de vokser.

Mange ønsker å komme i form etter en lengre periode med lite aktivitet. Dette gjelder både tidligere medlemmer og nye, forklarer markedssjef Andreas Olav Skjetne.

Flere utfordringer

For både Family Fitness og Sky Fitness er de uteblitte kundene bare en del av problemet.

Både Hansen og Rise forteller at strømkostnadene tynger.

En tregere start på året kombinert med veldig høye energikostnader, gjør driften mer utfordrende. Det er blitt en stor kostnad på sentrene, sier Rise.

Ifølge Hansen har ikke Family Fitness mulighet til å kutte spesielt mye i strømbruket. Nå frykter hun for fremtiden til treningssentrene i Kragerø og Sannidal.

– Privat kan jeg gange med fem på strømregninga. Så da tør jeg ikke tenke på hvordan det vil bli framover for oss.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Seriekobla campingvogner

Seriekoblede campingvogner på ferga mellom Horten og Moss: – Er som et vogntog