– "På gravsteinen min skal det stå: Jeg blir så glad når jeg ser deg"

Den norske misjonæren og hjelpearbeideren Jan Kristensen, som ble drept i Kenya, ble bisatt i Skien kirke onsdag.

Bisettelsen til Jan Kristensen

Det var en fullsatt Skien kirke som tok farvel med Jan Kristensen onsdag.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

En fullsatt Skien Kirke tok onsdag avskjed med Kristensen. Til stede i begravelsen var foruten familien i Norge og Kenya, kommunale ledere og en stor skare venner og bekjente fra et langt liv.

På et stort lerret ved siden av alteret ble det før begravelsen vist bilder fra Jan Kristensens liv og innsats i Kenya.

Pastor i pinsemenigheten Tabernakelet i Skien, Helge Terje Gilbrant, ledet begravelsen. Han fortalte om dansemusikeren som ble frelst, og som seinere reiste ut fra jobben i klesbutikken i Porsgrunn til misjonsmarkene i Afrika.

Les også:

– Han har gjort en formidabel innsats

Kristensen ble berørt av møtet med fattige foreldreløse gatebarn, og bestemte seg for å gjøre noe for å hjelpe dem. I 1996 etablerte Jan Kristensen seg i millionbyen Kisumu ved Victoriasjøen helt vest i Kenya. I årene etterpå har han hjulpet tusenvis av fattige mennesker i Kenya.

Med støtte fra vennene i Norge og Prosjekt Gatebarn, har Kristensen bygget opp skoleanlegget Jan's Academy, som gir tilbud til mer enn 500 elever fra førskole til høyere lærerskoleutdanning i Kisumu. Han har også bygget opp skoler og hjelpetilbud for flere fattige stammer rundt om i Kenya.

Gilbrant sa i minnetalen at Jan Kristensen fikk fullført sitt kall:

– Han har gjort en formidabel innsats for å hjelpe medmennesker. Jan elsket folk. Da jeg snakket med ham før han reiste tilbake til Kenya, sa han til meg;

«– Når jeg dør skal det stå på min gravstein: Jeg blir så glad når jeg ser deg». Det var hans sang, sa pastor Helge Terje Gilbrant.

Håper arbeidet fortsetter

Jans Kristensens eldste sønn Kenneth holdt minnetale på vegne av familien, og fortalte om livet med en far og bestefar som var i aktivitet for å hjelpe andre mennesker hele tiden.

«– Selv om vi skulle jobbe døgnet rundt ville vi aldri greie å utrette så mye som du har maktet», sa sønnen.

Helge Terje Gilbrant uttrykte det alle i kirken håper, at arbeidet i Kenya ved Jan's Academy og de andre skolene han har bygget opp, skal fortsette i hans ånd.

I oktober åpner en ny helsestasjon ved skolen som er bygget opp i den store slumbyen Nyalenda utenfor Kisumu. Et område med store helseproblemer og Aids blant den fattige befolkningen.

Ble drept i sitt hjem

Etter begravelsen ble kisten fraktet til kirkegården i Eidanger. Deretter er det minnehøytid i Tabernakelet i Skien. Det var som misjonær utsendt av pinsemenigheten Tabernakelet at Kristensen i mer enn 25 år har jobbet i Kenya.

Jan Kristensen ble funnet drept i sitt eget hjem i Kisumu i Kenya 12. september. Kristensen ble utsatt for et ransforsøk av fire menn. Tre av dem ble skutt og drept av politiet. En fjerde ransmann kom seg unna.

Lenge var det usikkert når bisettelsen skulle finne sted, fordi transporten av båren var forsinket til Norge.