Tror motivet var jakt på penger

Sist Otto Halvorsen snakket med den drepte misjonæren i Kenya, Jan Kristensen, var i går. – Da var han full av entusiasme og iver, sier Halvorsen.

Otto Halvorsen.

Otto Halvorsen og Jan Kristensen har kjent hverandre godt i mange år.

Foto: Stensholt/Andersen / NRK

Torsdag ettermiddag ble det kjent at Jan Kristensen fra Porsgrunn var funnet drept i sitt hjem i Kisumu i Kenya. Kristensen har jobbet som misjonær og hjelpearbeider i Kenya i over 20 år. Han og kona bodde i et boligfelt i utkanten av byen Kisumu, med andre utenlandske misjonærer som naboer.

Gjennom «Prosjekt Gatebarn» har Kristensen og Otto Halvorsen jobbet tett sammen i flere år.

I 10.30-tiden torsdag formiddag fikk Halvorsen en telefon fra Kristensens kone.

– Jeg skjønte ikke alt hun sa, men jeg skjønte at det hadde skjedd noe forferdelig. Etter noen minutter ringte jeg til sønnen hennes og fikk mer informasjon om hva som hadde skjedd. Det var forferdelig, sier han.

– Ble overmannet

Kristensens stesønn fortalte at tre menn hadde kommet til porten der Kristensen bodde og spurt etter ham, og at mennene hadde blitt sluppet inn av vakten.

– Det som skjedde deretter er usikkert fordi Jan var alene, men de hadde overmannet og bundet han. Hva som skjedde nøyaktig etter det vet jeg ikke, men de drepte han, sier Halvorsen.

Han tror motivet var jakt på penger.

– Kisumu er et betydelig kriminelt område. Det er veldig stor fattigdom og nød. Det er de han har arbeidet blant, så han har vært klar over at sånne ting kunne skje, men det er klart at det ikke er noe han går og tenker på.

Politiet skal ha kommet raskt til stedet der drapet skjedde, og det skal ha vært skuddveksling ifølge meldinger venner og familie har fått. Men hva som ble utfallet av dette, er ennå ikke bekreftet.

– Ventet besøk fra Norge

Halvorsen og Kristensen har jobbet tett sammen i mange år og hadde god kontakt, til tross for at de bodde så langt fra hverandre.

– Han var min beste venn. Jeg snakket med han i går ettermiddag. Det var siste gang. Da var han full av iver og entusiasme. Vi står foran en åpning av en helseklinikk som vi bygger der nede og han ventet besøk fra Norge, forteller Halvorsen.

– Hva var det som drev han?

– Det var nøden for de utslåtte. Før han begynte med hjelpearbeidet, var han fritidsmisjonær i mange år. Han reiste rundt fem ganger i året, på egen regning, til Kenya. Så ble han minnet av Gud om å hjelpe gatebarna. Med fullt pågangsmot samlet han inn penger her i Norge og bygget en skole i 1996–1997. Siden da har han bygget skoler flere steder. Han har utført et enormt arbeide.

Se dokumentar fra 2010: