Hopp til innhold

Ikke tren for hardt med én gang

TØNSBERG (NRK:) Er du blant dem som sverger til nyttårsforsetter? Dersom trening er årets nyttårsforsett, er det viktig å velge riktig ambisjonsnivå, sier idrettsfysiolog Jarle Berge ved senter for sykelig overvekt på Sykehuset i Vestfold.

tredemølle høydekammer

Er du en av de mange som er fast bestemt på å komme i drømmeformen etter nyttår, bør du ikke starte for hardt, ifølge idrettsfysiolog Jarle Berge (Illustrasjon).

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Jeg trener mest for å holde formen litt ved like. Jeg går på spinning her én gang i uka, og trener litt med vekter, forteller Svein Huflåtten mens han skyver vekter opp og ned med bena på treningssenteret Stamina i Tønsberg.

Svein Huflåtten på Stamina

Svein Huflåtten sier at han i størst grad trener for å holde formen ved like.

Foto: Hans Petter Reppe/NRK

Han er tilbake til hverdagen – også når det gjelder trening.

Det er et nytt år og nye muligheter for mange, og det vet også idrettsfysiolog Jarle Berge ved senter for sykelig overvekt på Sykehuset i Vestfold. Han advarer mot å kaste seg ut i treningen hvis det er lenge siden sist.

– Det er viktig å ikke starte for voldsomt, med trening for mange ganger i uka. Etter jul tenker veldig mange at de skal trene som når de var 18 år. Men hvis de er 40, nytter ikke det, sier han.

– Holder ikke lenge

Berge sier at det ikke betyr så mye fysiologisk dersom 40-åringer går like hardt ut med treninga som 18-åringer. Det er heller treningens varighet som kan lide da, ifølge idrettsfysiologen.

Jarle Berge

Jarle Berge, idrettsfysiolog ved senter for sykelig overvekt på Sykehuset i Vestfold.

Foto: Hans Petter Reppe/NRK

– Hvis man plutselig begynner å trene hver dag, og har familie, unger og forpliktelser, vil ikke treningen vare så veldig lenge. Derfor er det viktig å ikke tenke at man skal få til trening hver dag, men kanskje heller begrense seg til tre ganger i uka. Det holder i massevis dersom man trener effektivt.

Berge sier at han egentlig er imot nyttårsforsetter.

– Det ligger litt i ordet at man bare starter med nyttårsforsetter – de har som regel en slutt. Dette med å være i fysisk aktivitet skal ikke ha noen slutt. En skal være i aktivitet hele livet, derfor ønsker jeg at man setter seg mål som man kan strekke seg etter og holde på i flere år..

Mange slutter i februar

Også blant dem som trener er det å holde gode forsetter en kjent problemstilling. Kristine Wåle, en av mosjonistene på Stamina, har sett mange slutte i februar.

– Det har jeg sett særlig klart der jeg har trent før, sier hun fra tredemølla.

– Mange har høye ambisjoner, men så faller de fra etter et par måneder.

– Men det gjelder ikke deg?

– Det har vel skjedd, innrømmer Wåle og smiler.

– Men jeg har ikke tenkt til det nå, legger hun til.

Kristine Våle på Stamina i Tønsberg

Kristine Wåle har sett mange faller fra ambisiøse treningsmål et par måneder etter 1. januar. Her fra treningssenteret Stamina i Tønsberg.

Foto: Hans Petter Reppe/NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark