Hopp til innhold

Blar opp millioner av egen lomme for bedre sjømerking

En hytteeier på Tjøme har søkt Kystverket om lysmontering på tolv merkestenger i skjærgården. Regningen tar han selv.

Sjømerke øst for Tjøme.

VIL HA LYS: Hytteeier Carl Axel Kierulf har søkt Kystverket om at stenger som denne får belysning. Han ønsker å betale selv. Bildet er hentet fra søknaden til Kierulf.

Foto: Skjermdump fra søknaden

I søknaden til Kystverket skriver millionær og hytteeier Carl Axel Kierulf at han ønsker å gjøre det tryggere for fritidsbåter i et område øst for Tjøme i Færder kommune.

Ifølge Kierulf har det vært flere alvorlige ulykker der de siste årene.

Han ønsker ikke å stille til intervju med NRK, men viser i søknaden til at Tjøme er et populært hytteområde med stor båtaktivitet om sommeren.

«Store deler av fritidsbåttrafikken i Tjøme-skjærgården foregår i områder som er utenfor leden. Her er det flere stenger som jeg mener må merkes med indirekte belysning slik at fremtidige påkjørsler og ulykker forhindres.

Det er i dag vanskelig å se eksisterende stenger i skumring og nattetid da stengene ikke er merket med refleks eller med lys», skriver han videre.

– En gave til fellesskapet

Kystverket mottok søknaden i desember i fjor. Senioringeniør Steinar Hansen sier de aldri før har hatt en lignende søknad på bordet.

De har hatt flere runder juridisk på om de skal godta milliongaven.

– Det har vært vanskelig å vurdere hva vi skal svare. Det viktigste for oss er at det ikke vil gå utover andre prioriterte tiltak langs kysten. Vi har kommet fram til at det ikke gjør det.

– Dette er en gave til fellesskapet. Det er ikke snakk om merking for eget bruk. Vi ser på det som et allmennyttig tiltak som gagner mange, sier Hansen.

Han understreker at Færder Nasjonalpark må behandle saken før arbeidet kan starte.

Ser behovet

Merkingen i området er gammel. Stengene mangler refleks og lanterner. Kierulf ønsker å betale for at tolv stenger får lys.

Prislappen blir på 2.040.000 kroner.

Kystverket har vært på befaring i området. De har vurdert at det trengs oppgraderinger.

– Vi ser at området er problematisk på nattetid. Det er behov for bedre merking og belysning, sier Hansen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark