Hopp til innhold

Høyre vil vurdere hijabforbud

SKIEN (NRK): Høyrepolitiker Mahmoud Farahmand vil forby bruk av hijab i barneskolen. En debatt partiet må ta, svarer leder av programkomiteen.

Bruker Hijab i barneskolen

FORBUD: Høyrepolitiker vil forby bruk av hijab i barneskolen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

– Vi må være klare over at sosial kontroll er en utfordring vi har i enkelte miljøer i dag, og den utfordringen vil ikke bli mindre i tiden som kommer, sier Mahmoud Farahmand.

Han er Høyrepolitiker i Porsgrunn, og fremmet på fylkesårsmøtet til partiet i helga en resolusjon om forbud mot hijab i barneskolen.

Mahmoud Farahmand

Høyrepolitiker Mahmoud Farahmand håper forslaget hans vil føre til en konstruktiv debatt i Høyre.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

I resolusjonen skriver han blant annet at "Muslimske foreldre som ikler sine barn hijab har et ønske om å kontrollere sine barn og å forme deres identitet".

Ønsker debatt i partiet

Resolusjonsforslaget ble ikke behandlet på fylkesårsmøtet, men sendt til partiets programkomite. Farahmand forventer at forslaget vil skape debatt i Høyre.

– Det bør i det minste bli en god og saklig diskusjon som gir resultater.

Hvilke resultater?

– Det gjenstår å se. Men om ikke resolusjonen blir vedtatt som den er, bør partiet finne andre konstruktive tiltak og løsninger på den situasjonen vi har i dag. Sosial kontroll er en utfordring vi er nødt til å ta tak i, sier Farahmand.

Forventer skepsis

Leder av programkomiteen til Høyre, Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen advarer mot å ta overilte standpunkter i saken. Men han ønsker debatten velkommen.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Kunnskapsminister, og leder av Høyres programkomite, Torbjørn Røe Isaksen tror en del høyrefolk er skeptiske til forslaget.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Dette er en stor diskusjon, som passer godt i programarbeidet. Og det reiser en del prinsipielle spørsmål som også er interessante, sier Røe Isaksen.

Han sier alle er enige om at en sosial kontroll eller seksualisering av barn ikke er bra, men at det er andre spørsmål som kan skape en viss skepsis til forslaget blant høyrefolk.

– Flere høyrefolk, meg selv inkludert, er skeptiske til å gå inn og detaljregulere bekledning i skolen, sier Røe Isaksen.

Må ta hensyn til barna

Han avviser at det vil være aktuelt å forby alle typer religiøse symboler eller plagg, men noen typer klesplagg kan man allerede i dag forby i klasserommet.

– Det er fornuftig at plagg som dekker ansiktet, for eksempel niqab, ikke er tillatt i skolen. Elever og lærere må kunne se ansiktene til hverandre, fortsetter Røe Isaksen.

Han er allikevel opptatt av å ta hensyn til barna oppi det hele.

– Dette er en debatt både om barn og om religionsfrihet. I Høyre er vi generelt forsiktige med å detaljstyre og detaljregulere det som utgangspunktet er private ting, men vi gjør det av og til når barn er involvert, avslutter Røe Isaksen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark