Ibraahim M. Weli Sheikh (26) fra Skien er i Høyesterett dømt til 13 år og 10 måneders fengsel for terrordeltakelse og forsøk på terror.
Dermed skjerpet Høyesterett straffen 26-åringen fikk i lagmannsretten med nesten to år.
Sheikh ble i Borgarting lagmannsrett dømt til 12 års fengsel.
Årsaken er at Høyesterett mener han kan dømmes for konkret medvirkning til forsøk på terror – ikke bare psykisk medvirkning, slik lagmannsretten kom til.
Oppfordret til terror
Skiensmannen ble i Borgarting lagmannsrett domfelt for oppfordring til terrorhandling i Danmark. Han ble også dømt for deltakelse i terrororganisasjonen IS samt forsøk på medvirkning til en terrorhandling i England.
Ifølge retten var Sheikh en betydelig bidragsyter til IS på internett. Gjennom sosiale medier bidro han til å rettferdiggjøre terrorhandlinger og behovet for voldelig «hellig krig».
26-åringen delte oppskrifter på hvordan molotovcocktails og brannbomber skulle lages og brukes. I tillegg medvirket han til at det ble produsert en film som skulle spres på sosiale medier for å få «brødre» til å komme til Danmark for å utføre voldelig Jihad.
Det ble også funnet flere meldinger fra Sheikh på mobilen til en terrordømt kvinne i England.
Ibraahim M. Weli Sheikh har hele tiden nektet straffskyld på alle punktene om terror.
I lagmannsretten fortalte Sheikh at han nå tar avstand fra IS.
Spesiell sak
Saken er spesiell fordi det ikke tidligere er domfelt noen i Norge for handlinger på internett, knyttet til terrorbestemmelsene i straffeloven.
Brynjar Meling, som var 26-åringens advokat da saken gikk for lagmannsretten, fortalte til NRK at saken reiste spørsmål knyttet til både rettsanvendelsen og straffutmålingen.
– Her mener man altså at det er mer straffverdig å dele materiale fra en mobiltelefon på gutterommet, enn det er å rekruttere fremmedkrigere og sende fem personer i døden i krigen i Syria, eller å samle inn penger for å finansiere krigshandlingene i Syria, sa Meling til NRK.
Ifølge Meling var dommen i lagmannsretten den strengeste i Norge knyttet til terrorlovgivningen og det var Sheikh som anket dommen til Høyesterett, som skjerpet straffen.
I Høyesterett var Nils Christian Nordhus forsvarer for Sheikh. Det har ikke lyktes NRK i å få tak i Nordhus.