Hopp til innhold

Terrortiltalt 25-åring sier han tar avstand fra IS

Skiensmannen ble som den første i Norge dømt for terrorhandlinger kun begått på internett. Han erklærte seg ikke skyldig da ankesaken startet tirsdag.

Borgarting

Tirsdag startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Statsadvokat Geir Evanger forklarte i retten at terrorsaken startet med at britisk politi pågrep den 25 år gamle mannen på flyplassen i London. Da ble mobiltelefon og bærbar PC som mannen hadde med seg, beslaglagt og gjennomgått.

Det er her påtalemyndigheten finner det bevismaterialet som ble lagt fram i retten. Senere ble det også gjort andre beslag der mer av det som blir lagt fram i retten ble funnet, blant annet deltagelse i chattegrupper.

– Ankesaken handler først og fremst om hvor grensen går mellom å sitte på gutterommet å chatte og dele ting, til å delta i en terrororganisasjon, sa 25-åringens forsvarer, Brynjar Meling, til NRK før ankesaken startet.

I tingretten ble mannen fra Skien dømt for deltakelse i terrororganisasjonen IS, og for å ha oppfordret til terrorhandlinger i Danmark og England.

Tiltalte får forklare seg på nytt

Statsadvokat, Geir Evanger, har tidligere uttalt at dette er en av de alvorligste terrorsakene som har gått i norsk rett.

– Bare Breivik-saken og Manshaus-saken er alvorligere etter vår oppfatning, sa Evanger til NRK i juni.

Saken er spesiell fordi ingen i Norge er terrordømt etter handlinger som er gjort utelukkende på nettet.

I Borgarting lagmannsrett sa Evanger at saken handler om tiltalte drev psykisk påvirkning for med forsett å få noen til å begå en terrorhandling.

Forsvarer Brynjar Meling sier det er viktig at tiltalte får forklare seg om det som blir lagt fram i retten. Hva han mente og hva han trodde underveis.

På direkte spørsmål fra statsadvokat Evanger svarer den tiltalte at han tar avstand fra IS nå.

Brynjar Meling

Brynjar Meling er 25-åringens forsvarer.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Straff uten sidestykke

I tingretten ble mannen dømt til 12 års fengsel. I dommen står det at 25-åringens bidrag på internett må likestilles med å være en fysisk deltaker i IS som fremmedkriger, fordi han var så aktiv.

– Tingretten slo til med en straff som er uten sidestykke. Det strengeste man har hatt i denne type saker i norsk rettspraksis etter at disse terrorsakene begynte å komme, sier forsvarer Brynjar Meling.

Ifølge Meling er tiltalte opptatt av at norske nettroll får en straff på rundt 90 dager i fengsel, selv om de chatter om de samme temaene med mer konkret innhold mot konkrete personer.

Tiltalte mener også at ytringene hans bedømmes på en annen måte fordi han er muslim.

Geir Evanger

Geir Evanger er statsadvokat i saken der 25-åringen er tiltalt for forsøk på medvirkning til terrorhandlinger.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– At han er muslim er uten betydning

Det avviser statsadvokat Geir Evanger.

– Tiltalte er holdt ansvarlig for det han har sagt og gjort. At han er muslim er uten betydning for vurderingene, sier Evanger.

Den tiltalte mener han ble misforstått av tingretten, og at det ikke er sett på i hvilken kontekst han ytret seg. Hva er din kommentar til det?

– Ut ifra det jeg kan se og ut ifra min kjennskap til saken har ikke tingretten misforstått tiltalte, svarer statsadvokaten.

Tirsdag startet ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Det er satt av 12 dager.

Ifølge Evanger vil det ikke bli lagt fram nye bevis fra deres side.