Hopp til innhold

Se – hun høster grønnsaker i januar

Det er nesten ikke til å tro, men åkeren bugner av deilige grønnsaker midt i januar.

Bente Bråthen

Bente Bråthen i Osebakken andelsgård har aldri plukket grønnsaker i januar før, men kan fortelle at det bugner av kål og andre godsaker.

Foto: Anita Moland / NRK

Mildvær og temperaturrekorden denne vinteren fører til mange rariteter. En tur i åkeren en torsdag i januar bekrefter at vinteren 2013/2014 er noe for seg selv.

Kål i januar

Palmekål (t.v) og den svært næringsrike grønnkålen var noe av dagens fangst i åkeren.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Jeg har aldri vært i åkeren i januar før. Dette er skikkelig kult, sier andelshaver i Osebakken andelsgård i Porsgrunn Bente Bråthen.

Foran oss har vi lange rader med frodig, grønn kål.

– Dette er grønnkål, som er blitt veldig trendy. Det er helt utrolig at det går an å plukke den ennå.

LES OGSÅ:

Gir kål i gave

Bente Bråthen forteller at grønnkålen liker litt frost, så lenge minusgradene ikke tar helt overtaket.

– Grønnkålen kan stå til februar hvis mildværet holder seg, og er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Den har omega 3, fiber, antioksidanter og inneholder mange vitaminer.

Andelshaveren viser NRK rundt i åkeren, og tar frem flere grønnsaker som holder ut midt på vinteren.

– Denne palmekålen serverte jeg på nyttårsaften i en kremet variant. Jeg har også plukket buketter med kål fra åkeren i vertinnegave, istedenfor vin, sier Bråthen.

Oppskrifter med grønnkål:

Grønnkålsuppe med sjøkreps i spisskålknytter - Mat - NRK

Gresskarsuppe med krem, grønnkål og epler - Mat - NRK

Stekt skrubbe med grønnkål, gulrøtter og aroniabær - Mat - NRK

– Utrolig moro

Andelseierne på Osebakken er takknemlige for at de har fått muligheten til å høste grønnsaker helt frem til nå.

– Det er absolutt ikke normalt, men utrolig moro så lenge det varer. Noe av kålen tåler også snø.

Dermed kan man fortsatt lete i jorda etter ingredienser til søndagsmiddagen.