– De smakte godt, og det var jo moro at vi fikk gulrøttene opp fra jorda i januar. Men egentlig er det jo litt kjedelig med mildværet også. Jeg ville heller hatt to meter snø, sier Solum Øren.
1. januar 2014 ble ikke en kald vinterfornøyelse for familien på fem fra Overhalla i Nord-Trøndelag. I stedet kunne barna gå ut i en nesten grønn hage, og plukke grønnsaker.
– Vi sådde ganske seint, og rakk ikke høste alt før vintermånedene kom. Men jeg hadde ikke akkurat planlagt å kunne plukke mine egne gulrøtter til nyttårsmiddagen, forteller hun.
– De færreste kan ta opp gulrøtter midt på vinteren
– Dette må jeg si er svært, svært uvanlig, ler Britt Kåsin, som er informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og Grønt.
Hun forteller at det dyrkes gulrøtter i hele Norge, men at landet vårt ligger såpass langt nord at vi som regel må ta opp høstens grøde før frosten kommer.
– Men i år har det jo vært ekstra mildt mange steder i landet. Denne familien har tydeligvis hatt et mildt terreng med lite frost. Jeg vil også tro at næringsverdien i disse gulrøttene er helt på topp fordi gulrøtter inneholder mye karoten, som tåler frost, sier Kåsin.
- Les også: Sommerblomster i november
- Les også: Tror også januar blir mild og snøløs
Gulrotglade nordmenn
Gulrot er den mest populære grønnsaken i Norge, og hver nordmann fortærer i snitt 7,5 kg i året, forteller Kåsin.
Ingen annen nasjon spiser like mange gulrøtter som oss, og dermed har vi verdensrekorden i gulrotspising.
Nå er Solum Øren glad for at familien kan få en ekstra sunn start på det nye året.
– Vi har spist opp alt vi plukket 1. januar, men det står flere gulrøtter ute i hagen. Det er jo litt ekstra inspirasjon til en sunn start på 2014, sier hun.
– Fortsetter dette mildværet så behøver vi snart ikke å lagre grønnsaker, ler Kåsin.