Hopp til innhold

Her er 17.mai-sangene du bør kunne

Det er under én uke til 17. mai, og spørsmålet er: Har du øvd inn 17. mai-sangene? Her er en liste over tekstene som bør sitte før søndag.

Et skolekorps spiller på nasjonaldagen

SYNG MED DEN STEMMEN DU HAR: Kan du våre kjente og kjære 17. mai-sanger? Hvis ikke bør du lese denne saken nøye.

Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

Tone Gravdal

Tone Gravdal, lærer ved Bølehøgda skole i Skien, mener at visse 17. mai sanger bør sitte hos folk før nasjonaldagen inntreffer.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Det er nok slik at tekstene til 17. mai-sangene for mange blir stadig mer rustne med årene, og om ikke lenge er 17. mai igjen over oss. Kanskje tiden nå er inne for å pugge litt på tekstene til våre kjente og kjære nasjonalsanger?

Tone Gravdal er lærer for 1. klasse ved Bølehøgda skole i Skien. De har øvd på 17. mai-sanger siden påske, og Gravdal mener visse 17. mai-sanger også bør sitte hos folket for øvrig før den store dagen. Under har hun satt opp en liste over hvilke sanger hun oppfordrer folk til å øve på denne uken.

1. Ja, vi elsker dette landet

Det er en patriotisk sang skrevet av Bjørnstjerne Bjørnson (1832–1910) og tonesatt av Rikard Nordraak (1842–66). Fra midten av 1860-tallet til begynnelsen av 1900-tallet overtok denne sangen gradvis som den mest anerkjente norske nasjonalsangen.

Slik lyder første vers: Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem, furet, værbitt over vannet, med de tusen hjem. Elsker, elsker det og tenker på vår far og mor og den saganatt som senker drømme på vår jord. (Se teksten til resten av sangen her).

2. Norge i rødt, hvitt og blått

Det er en av Norges mest kjente nasjonale sanger. Sangen er fra okkupasjonstiden (1941), med tekst av Finn Bø, Bias Bernhoft og Arild Feldborg. Melodien er komponert av Lars-Erik Larsson, opprinnelig som «Obligationsmarschen» med tekst av Alf Henrikson – et bestillingsverk for den svenske staten.

Slik lyder første vers: Hvorhen du går i li og fjell, en vinterdag, en sommerkveld med fjord og fossevell, fra eng og mo med furutrær fra havets bryn med fiskevær og til de hvite skjær, møter du landet i trefarget drakt, svøpt i et gjenskinn av flaggets fargeprakt. Se, en hvitstammet bjerk oppi heien, rammer stripen med blåklokker inn mot den rødmalte stuen ved veien, det er flagget som vaier i vind. Ja, så hvit som det hvite er snøen, og det røde har kveldssolen fått, og det blå ga sin farge til breen, det er Norge i rødt, hvitt og blått. (Se teksten til resten av sangen her).

3. Tenk at nå er dagen her

Det er en norsk barnesang som blir sunget når man feirer Norges grunnlovsdag 17. mai, ofte i barnetoget. Teksten er skrevet av Ågot Nickelsen og melodien er lånt fra Mot i brystet.

Slik lyder sangen: Tenk at nå er dagen her som jeg har lengtet etter. Jeg skal gå i toget, og jeg er så glad. Du kan tro jeg skal nok synge ut av alle krefter, svinge flagget mitt og rope høyt hurra! Ser du flagget mitt: rødt og blått og hvitt! Det skal vaie fritt og vise seg friskt, og vakkert er det, som vår kjære gamle Norge. Ja, det landet er vi glad i, du og jeg!

17. mai på Karl Johan

Uansett hvor du skal feire 17. mai i år, kan det hende du blir fristet til å synge med når barnetoget går forbi. Da kan det være greit å kunne teksten på sangene.

Foto: Johnny Syversen / Scanpix

4. Vi ere en Nation, vi med

Heter egentlig «Smaaguttenes Nationalsang», er en barnesang med tekst av Henrik Wergeland. Diktet uttrykker Wergelands ønske om at nasjonaldagen ikke minst skal være barnas dag og at de små også er en nasjon.

Slik lyder første vers: Vi ere en Nation vi med, vi Smaa, en Alen lange: et Fædreland vi frydes ved; og Vi Vi ere mange. Vort Hjerte veed, vort Øje seer, hvor godt og vakkert Norge er, vor Tunge kan en Sang blant flere av Norges Æressange. (Se teksten til resten av sangen her.)

5. Mellom bakker og berg (Nordmannen)

Nordmannen er et dikt skrevet av Ivar Aasen. Diktet er bedre kjent som Mellom bakker og berg. Diktet kom første gang ut i diktsamlingen Symra i 1863. Diktet har senere kommet ut i flere utgaver. Det finnes tre «offisielle» tekster, men det finnes flere. I «Lauvduskar II» Chr.a 1868 hadde diktet hele 8 strofer.

Slik lyder første vers: Millom bakkar og berg ut med havet heve nordmannen fenge sin heim, der han sjølv heve tuftene grave og sett sjølv sine hus oppå deim. (Se teksten til resten av sangen her).

6. Skienssangen (Bysangen/ stedssangen)

De fleste byer og steder har sin egen sang. I Bergen er det Nystemten som runger mellom de sju fjell, med av tekst av Johan Nordahl Brun, og melodi av Jean-Baptiste Lully. I Skien er det Skienssangen skrevet av Bjarne Olaussen (tekst) og Abraham Hvidsten (melodi). Også flere andre byer og steder har sin egen sang 17. mai.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark