Frykter barn blir utsatt for stråling

– Skoler og barnehager bør få kartlagt elektromagnetiske felt, slik at de som går der ikke blir eksponert unødvendig, mener Odd-Erik Helgesen i Miljøpartiet De Grønne.

Odd-Erik Helgesen

STRESS OG PLAGER: Odd-Erik Helgesen fra Miljøpartiet De Grønne i Tønsberg hevder at stråling kan føre med seg mange uheldige konsekvenser.

Foto: Linn Udnes / NRK

I første omgang ønsker Miljøpartiet De Grønne (MDG) at omfanget av stråling og elektromagnetiske felt kartlegges i barnehager og skoler i Tønsberg.

Bør få vite

Odd-Erik Helgesen (MDG) begrunner ønsket om undersøkelsene med at barn og unge er fremtiden. De blir allerede eksponert for mye stråling fra den nye teknologien, mener han.

– Skoler og foreldre bør få vite hvor mye stråling og magnetiske felt de har rundt seg til daglig. Dette for å kunne ta nødvendige forholdsregler mot disse elektromagnetiske feltene, sier Helgesen.

Helgesen er selv el-overfølsom og har skrevet bok om temaet. Han hevder likevel at saken er noe Miljøpartiet De Grønne bryr seg om, og at det ikke kun er av privat interesse at temaet kommer på banen.

– Det er på tide at stråling blir tatt på alvor. I programmet til Miljøpartiet De Grønne har vi et ønske om å forby unødvendige trådløse nettverk i barnehager og barneskole, slik de har gjort i Frankrike, forteller Helgesen.

Les også: Denne maten har mest radioaktivitet

Stoler på Statens strålevern

Kommuneoverlege i Tønsberg, Sigmund Skei, forteller at kommunen forholder seg til retningslinjene fra Statens strålevern.

Sigmund Skei

FØLGER RETNINGSLINJER: Kommuneoverlege i Tønsberg, Sigmund Skei, sier kommunen følger råd og retningslinjer fra Statens strålevern.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Vi har fokus på stråling. Akkurat nå bytter vi for eksempel ut gamle varmekabler som har vist seg å avgi mer stråling enn anbefalt, forteller Skei.

– Så innbyggerne kan være trygge på at kommunen følger de retningslinjene som foreligger?

– Ja, så langt jeg vet så kan de være trygge på det.

Når denne artikkelen publiseres er det ennå ikke klart om politikerne i Tønsberg vil prioritere å kartlegge stråling i barnehager og skoler. Temaet ble tatt opp under et møte i oppvekst og opplæring sist uke.