Hopp til innhold

Frank Løke vil bestige K2 – reiser i dag

Familien vil ikke at han skal dra, men nå reiser tidligere håndballspiller Frank Løke for å bestige verdens nest høyeste fjell i sommer.

Frank Løke

DAGEN FØR AVREISE: Frank Løke pakker for å bestige K2 i sommer.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Det er mye å pakke og forberede før en tur der målet er å bestige K2, verdens nest høyeste fjell på 8616 meter.

Avreise er torsdag 23. juni.

Fjellet i Kashmir, på grensen mellom Pakistan og Kina, regnes for å være et av verdens mest krevende fjell å bestige. Ifølge New York Times har nesten en av seks personer på K2 omkommet.

Bare to nordmenn har nådd toppen. Det gjorde Cecilie Skog og Lars Flatø Nessa i 2008. Rolf Bae døde på ekspedisjonen.

– Jeg vet godt om farene i fjellet. Konsekvensene er veldig drøye, sier Frank Løke (42).

Les også Frank Løke har nådd toppen av Mount Everest

Frank Løke

Liker å utfordre seg selv

Nå konsentrerer han seg om turen han selv skal ta. Han bestemte seg for å bestige K2 da han var på vei ned fra toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest, i mai 2021.

I slutten av juli i år håper han å stå på toppen av K2.

– K2 er fjellklatrernes fjell. Det er fjellet alle barn tegner. Det har en spiss med snø på toppen. Det er det tøffeste og det farligste i verden. Det appellerer så sykt til meg, sier Løke.

Han sier han har utfordret seg selv de siste årene i ulike konkurranser og øvelser. K2 blir finalen. 42-åringen mener han har andre sider som veier opp for at han ikke er en veldig erfaren fjellklatrer.

– Fysisk og psykisk er jeg der. Jeg har trent kjempebra det siste året.

Han forteller at han har vært med i mange konkurranser og har vært på lange turer.

Frank Løke

Stegjern og isøks er noe av utstyret Løke må pakke med for å klatre verdens nest høyeste fjell. Det kan bli 40–45 minusgrader og blåse 50 meter per sekund, sier han.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Stor risiko

Tidligere fjellklatrer Lars Flatø Nessa beskriver K2 som et fantastisk vakkert fjell, men sier det er knyttet stor risiko å klatre i fjellet.

– Det er en del farer som er vanskelig å forutse, som isras fra hengebre. Den tok dessverre livet av vår venn Rolf. Så er det andre faktorer som snøskred, høydesyke og fall. Fjellet har dessverre en dårlig statistikk.

Lars Flatø Nessa

Lars Flatø Nessa er en av to nordmenn som har besteget K2.

Foto: Privat

Hans råd til Løke er å vite når han skal nå toppen. Dessuten må han lytte til kroppen og fjellets signaler om han bør snu. Som ellers på fjelltur er det ingen skam å snu i tide.

– Det er lett å bli revet med og få toppfeber.

Er imot turen

Men selv om Løke er klar for å bestige fjellet, vil hverken søsken, foreldre eller døtre at han skal dra, forteller han.

– I starten var alle imot meg. Ingen vil sende sin far eller sønn til K2. Men de skjønte at jeg skulle det, og at det er bedre å være støttende enn å jobbe imot.

Lillesøster Lise Løke sier at hun har klump i magen og kommer til å være spent denne sommeren.

– Vi er jo nervøse. Samtidig vet vi hvor sterk Frank er og hans vanvittige evne til å klare det han går inn for, sier hun.

Les også Ble de første på toppen av «Det brutale fjellet» vinterstid

Nepalske sherpaer er de første på toppen av K2 på vinteren.

Kan bli stoppet

Frank Løke sier han har flinke folk rundt seg på fjellturen. Han skal gå med et lag bestående av sherpaguider, lege, kokk, bærere og andre fjellklatrere.

Selv om han har lyst til å bli tredje nordmann på toppen av K2, så er han klar over at han kan bli stoppet av snø, vind eller rasfare.

– Er du redd?

– Nei, det er jeg faktisk ikke. Jeg var heller ikke redd da jeg var på Everest. Jeg har 100 prosent respekt for fjellet og farene. Jeg gjorde som sherpaguidene sa. Den holdningen har jeg nå også.

Men på joggetur senere på kvelden etter en avskjedsfest med familien hos broren sin onsdag, la han ut på Instagram at han for første gang var litt betenkelig med å dra. Likevel er han ikke i tvil om at han skal ta turen.

Malerier i sekken

Med seg i sekken på toppen skal han også ha med seg fire malerier malt av Hilde Solveig Amdal Arnesen.

Maleriene skal få en liten hilsen av personer han møter på turen. Deretter skal to av bildene doneres til et veldedig formål.

– Jeg tror at hvis vi hjelper noen, så kommer vi opp, sier Løke.

Frank Løke viser fram en bilde.

I sekken skal Frank Løke ha med seg fire malerier på lerret. Folk kan senere by på dem. Pengene skal gå til et veldedig formål.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark