Flygeleder forsov seg

Trafikken på Torp ble rammet da en operatør ved kontrollsentralen i Røyken forsov seg. – Vi beklager overfor passasjerene, sier kommunikasjonssjefen i Avinor flysikring.

Sandefjord lufthavn Torp eksteriørbilde flyhale og avgangshall

LAMMET FLYTRAFIKKEN: Flyene på Torp måtte vente til kontrollsentralen i Røyken var rett bemannet før de kunne ta av fra flyplassen. (Arkivbilde)

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

En flygeleder ved Oslo Kontrollsentral i Røyken forsov seg mandag morgen og det fikk konsekvenser for flytrafikken ved Torp Sandefjord lufthavn.

Passasjerene måtte vente opptil 35 minutter før de kunne ta av fra flyplassen.

– Vi hadde folk på plass i tårnet på Torp, men det var dessverre ikke folk i rett posisjon i kontrollsentralen i Røyken, sier Tine Kleive-Mathisen, markedssjef på Torp.

– Sikkerheten først

Torp forsinkelser

FORSINKELSER: Morgentrafikken på Torp ble forsinket mandag morgen.

Foto: Skjermbilde

Oslo Kontrollsentral i Røyken har blant annet ansvaret for sektor Farris.

– Fly som tar av fra Torp kommer rask inn i sektor Farris, og da er det nødvendig med folk på plass der. Flysikkerheten kommer først og da fikk vi dessverre ikke sendt fly av gårde, sier Kleive-Mathisen.

Kommunikasjonssjef Erik Lødding i Avinor flysikring sier flygelederen som forsov seg er svært lei seg for det som skjedde.

– Både vi og han som forsov seg beklager på vegne av passasjerene som ble forsinket, sier Lødding.

Trenger lokalkunnskap

Det er flere på jobb i kontrollsentralen i Røyken, men ingen som kunne ta over ansvaret til han som forsov seg.

– På morgenen er det en som åpner sektoren og det var dessverre ikke andre til stede som var sertifisert til å åpne den ruta. Det handler blant annet om lokalkunnskap om luftrommet, forklarer Lødding.

Kommunikasjonssjefen i Avinor flysikring sier det er sjelden det er noen som forsover seg, men at de har rutiner for å håndtere dette.

– I slike tilfeller kan fly bli omdirigert til andre flyplasser. Vi har også andre som er sertifisert til åpne luftrommene, men de var ikke tilgjengelig på kort varsel, sier Lødding.

– Håper de rekker det

I 07-tiden meldte Avinor at flytrafikken var i gang igjen på Torp, men at passasjerer måtte regne med forsinkelser på opptil en halvtime.

Markedssjefen på Torp håper passasjerene ikke får problemer på grunn av forsinkelsene.

– Mange av våre passasjerer skal videre med andre fly, og vi håper de rekker forbindelsene sine, sier Tine Kleive-Mathisen.