Hopp til innhold

Flere unge sprer sexvideoer på nettet

– Det er altfor mange som utsettes for dette til at politiet alene kan slå ned på alle, sier pressesjef i Kripos.

Sosiale medier

SOSIALE MEDIER: Flere unge blir hengt ut på sosiale medier ved at bilder og videoer av seksuell art blir spredt på nettet uten deres samtykke. Ifølge Kripos er det flest jenter som blir utsatt for dette.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sandefjord tingrett startet torsdag straffesaken mot en 16 år gammel jente som er tiltalt for å ha spredt en sexvideo av to 17-åringer på en fest i Vestfold i desember i fjor.

Politiet får stadig flere anmeldelser på unge som sprer sexvideoer og seksuelle bilder av jevnaldrende på nettet uten å ha fått samtykke.

Ida Dahl Nilssen

UKJENT: Pressesjef i Kripos Ida Dahl Nilssen sier at alle anmeldelsene kodes forskjellig. – Det er derfor vanskelig å konkretisere hvor mange anmeldelser det egentlig er snakk om på landsbasis.

Foto: Kripos

– Bilde- og videospredning er et økende problem og vi ser at det foregår i ulike forum og på ulike arenaer på nettet, sier pressesjef i Kripos, Ida Dahl Nilssen.

– Altfor mange

Ifølge Nilssen får politiet nå oftere anmeldelser fra personer som har fått sine bilder eller videoer spredt uten at de ønsker det.

– Den aller vanligste formen er at folk selv sender videoer og bilder til andre av sine venner og at disse blir spredt videre. Det er altfor mange som utsettes for dette til at politiet alene kan slå ned på alle. Foreldrene og skolene må inn, sier Nilssen.

Flere elever bekrefter trenden

På Greveskogen videregående skole møter NRK flere ungdommer, både gutter og jenter mellom 16 og 18 år.

Alle sammen forteller at de har mottatt både videoer og bilder av seksuell art på sosiale medier.

– Oftest skjer det på fest, sier Lea Grøstad (18) og Kamilla Grøntvedt (17).

– Jeg synes at det er veldig dumt, men jeg tror at ungdom ikke tenker over konsekvensene. De tror at det bare er morsomt, sier Grøntvedt.

– Men er folk flinke til å si ifra dersom de ser at dette ligger ute på nettet?

Nei, jeg føler ikke at folk er så veldig flinke til å si ifra. De er sikkert redde for at de skal få hat, forteller Grøstad.

Elever ved vgs

OFTE: Lea Grøstad (18) og Kamilla Grøntvedt (17) bekrefter at dette skjer ofte. De har selv fått både bilder og videoer på sosiale medier.

Foto: Eva Beate Strømsted / NRK

Oppfordrer flere til å anmelde

Ole Bjørn Sakrisvold.

ØKER: Politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold har også fått et inntrykk av at fenomenet er økende i Vestfold.

Foto: Per Foss / NRK

Ole Bjørn Sakrisvold, politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt, sier at det er store mørketall på området og at politiet er avhengig av at folk anmelder sakene.

– Vi i politiet er jo litt konservative og klarer selvsagt ikke å følge med hele tiden. Vi leter heller ikke spesifikt etter dette på nettet selv, så vi er nesten avhengig av at noen melder inn til oss. Det er viktig å stanse dette for det er jo unge jenter og gutter som blir hengt ut, og det kan vi ikke bare sitte og se på, understreker Sakrisvold.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark