Hopp til innhold

Fjell får åtte millioner i erstatning

Statens sivilrettsforvaltning har avgjort at Åge Vidar Fjell får en oppreisning på åtte millioner kroner etter han ble uberettiget dømt til fengsel for drapet på sin nabo i 1990.

Åge Vidar Fjell

Åge Vidar Fjell har fått en oppreisning på åtte millioner kroner fra staten.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Åge Vidar Fjells bistandsadvokat, Ole-Martin Meland, fremmet i desember i fjor et erstatningskrav på 19 millioner kroner til Staten.

Dette kravet er dermed ikke innfridd.

I september 2009 ble Åge Vidar Fjell (59) formelt frikjent for drapet på sin nabo Olav Martinius Fjeld. Denne dommen erstatter drapsdommen fra Agder lagmannsrett fra 1990, der Fjell ble dømt for drapet i Kilebygda i Skien.

51 år gamle Olav Martinius Fjeld ble funnet skutt og drept i sitt hjem i Kilebygda 13. februar 1990. Fire dager senere ble naboen Åge Vidar Fjell pågrepet og siktet.

Ikke fornøyd

Ole-Martin Meland

Fjells bistandsadvokat Ole-Martin Meland.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Bistandsadvokat Meland har blandede følelser når det gjelder nyheten som kom i dag.

– Vi er veldig glad for at Fjell nå har fått en avklaring i erstatningsspørsmålet, og at han er tilkjent åtte millioner kroner, sier Meland.

– Men selve utmålingen er vi ikke fornøyde med. Åtte millioner kroner er for lite ut i fra de lidelsene Åge Vidar Fjell er påført.

Fjells forsvarere, advokatene Jonny Sveen og Ole-Martin Meland, mener avviket mellom krav og tilkjent beløp er så stort at de har besluttet at avgjørelsen skal bringes inn for ordinær domstolsbehandling.

– Ikke mye for et ødelagt liv

Privatetterforsker Tore Sandberg, Fjells støttespiller, har tidligere uttalt at det har vært en knallhard strid om størrelsen på erstatningen. Han er enig med advokatene om at erstatningen er for lav.

– Det er bra at det omsider er utmålet en erstatning, men åtte millioner kroner er ikke mye for et ødelagt liv, sier Sandberg til NRK.

Avgjørelsen fra Statens sivilrettsforvaltning er endelig, og kan ikke påklages til overordnet forvaltningsorgan.

Åge Vidar Fjell

Åge Vidar Fjell motar blomster og klem av Sigerid Riis etter at han endelig ble frikjent av Borgarting lagmannsrett. Advokat Jonny Sveen støttespiller Tore Sandberg og advokat Ole M. Meland (t.h) var svært fornøyd på klientens vegne.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

– Åge Vidar er lettet

Det tok 20 år før saken nå nærmer seg en avslutning.

Advokat Meland sier til NRK at han har hatt et møte med Åge Vidar Fjell denne uken, og at hans klient er lettet.

– Åge Vidar har ikke selv reflektert så mye over beløpets størrelse, men synes ikke det var i samsvar med det han hadde forventet. Ellers har det ikke kommet noen store reaksjoner fra hans side, sier Meland.

På nivå med en niåring

Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker tillot høsten 2008 gjenåpning av saken. Men påtalemyndigheten motsatte seg dette.

Etter flere måneder kom de fram til at nye sakkyndige måtte vurdere Fjells mentale nivå. Disse konkluderte i juni 2009 med at han er på nivå med et ni år gammelt barn, og at han verken er eller var strafferettslig tilregnelig.

Psykisk utviklingshemmede Åge Vidar Fjell ble dømt til sju års fengsel og ti års sikring for drap på naboen sin. Fjell har sonet hele straffen.

Han har en alvorlig kreftdiagnose og bor i dag i en vernet bolig med tilsyn av kommunalt ansatte fagfolk i Skien.

Kilebygda-drapet

Politiet leter etter spor på åstedet der 51 år gamle Olav Martinius Fjeld ble drept i Kilebygda i Telemark i 1990.

Foto: Berg, Bjørn / SCANPIX