Hopp til innhold

Får ti millioner i erstatning

Åge Vidar Fjell (60) som i 1990 feilaktig ble dømt for drap, er tilkjent 10 millioner kroner i erstatning.

Åge Vidar Fjell

Åge Vidar Fjell (60) er i Oslo tingrett tilkjent 10 millioner kroner i erstatning, etter å ha blitt feilaktig dømt for drapen på naboen i 1990.

Foto: Anne Lognvik / NRK

51 år gamle Olav Martinius Fjeld ble funnet skutt og drept i sitt hjem i Kilebygda 13. februar 1990. Fire dager senere ble naboen Åge Vidar Fjell pågrepet og siktet.

Fjell ble i september 1990 dømt til sju års fengsel og ti års sikring for drapet. Han sonet hele straffen.

Justismord

Privatetterforsker Tore Sandberg var overbevist om at Åge Vidar Fjell hadde blitt utsatt for et justismord, og begjærte saken gjenopptatt.

I 2009 ble Fjell, som er psykisk utviklingshemmet, endelig frikjent for drapet på naboen.

Teksten fortsetter under bildet.

Forsvarere

Privatetterforsker Tore Sandberg (tv) har jobbet med Åge Vidar Fjells sak siden 2001. Her sammen med Fjells forsvarere Jonny Sveen og Ole-Martin Meland.

Foto: Roald Marker / NRK

10 millioner i erstatning

Statens sivilrettsforvaltning avgjorde i 2010 at Åge Vidar Fjell skulle få en oppreisning på åtte millioner kroner.

Nå har Oslo tingrett besluttet at Fjell tilkjennes 10 millioner kroner i erstatning. Det er en økning på to millioner kroner.

– Jeg er glad for at retten har sett at det beløpet var satt alt for lavt, sier den ene av Fjells prosessfullmektiger, sier advokat Jonny Sveen til Aftenposten.no.

Sveen sier til NRK.no at nivået burde være høyere enn det staten selv har fastlagt, og at det er bare Liland-saken som kan sammenliknes når det gjelder oppreisningssummen i dette tilfellet.

Det opprinnelige kravet fra Fjell var på 18 millioner kroner.

– Jeg vil nå sette meg ned sammen med Fjell og min kollega, Ole-Martin Meland, og vurdere oppreisningens størrelse, sier Sveen til avisen.

Unik sak

Fjells andre forsvarer, Ole-Martin Meland, er også fornøyd. Han merker seg også den skarpe kritikken mot at Åge Vidar Fjell ble avhørt 17 ganger uten forsvarer.

– Jeg er svært glad for dommen. Det er på tide at dette blir tatt alvorlig. Saken er helt unik, sier Meland til NRK.no.