Hopp til innhold

Fagforbundet: – Barnehagebaroner blir søkkrike på våre skattepenger

PORSGRUNN (NRK): Storkonsern kjøper private barnehager over hele landet. – Driver forretning med skattebetalernes penger, mener Fagforbundet.

Lek i Akrobaten idrettsbarnehage

Akrobaten idrettsbarnehage i Porsgrunn er en av barnehagene som nylig har blitt kjøpt opp av et stort barnehageselskap.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Akrobaten idrettsbarnehage i Porsgrunn er en av mange private barnehager som nylig skiftet eier. Barnehagen er kjøpt opp av Norlandia Care Group AS med barnehager i Norge, Sverige, Finland og Nederland.

Lodve Rune Larsen Beite

Tillitsvalgt i Akrobaten idrettsbarnehage, Lodve Rune Larsen Beite er positiv til nytt eierskap.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK
Marianne Nilsen Skjønstad

Marianne Nilsen Skjønstad i Fagforbundet er bekymret.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Tillitsvalgt Lodve Rune Larsen Beite er positiv.

– Vi vil få et mye større og sikrere støtteapparat rundt oss. Det har vi savnet.

– De kommersielle tar over

To av landets største barnehageselskap, Læringsverkstedet og Norlandia barnehagene har ambisjoner om å vokse. Det bekymrer Fagforbundet, som mener slike selskap har ett mål.

– Offentlige tjenester er det nye området for store selskaper å tjene penger på. Det er bekymringsfullt at barnehagebaroner skal bli søkkrike på våre skattepenger, sier fylkesleder i Fagforbundet i Telemark, Marianne Nilsen Skjønstad.

Fagforbundet mener mange private barnehageselskap misbruker velferdssamfunnet.

– De følger lovverket. Det må politikerne gjøre noe med. De fakturerer hverandre, lager interne bedrifter, leier ut bygninger, bemanningen sin, og vaktmester- og renholdstjenester. Det er mange smutthull barnehageforliket fra 2007 ikke klarte å ivareta.

Forsker på barnehageøkonomi i Telemarksforsking Trond Erik Lunder bekrefter at dette er en mulighet selskapene har, men vet ikke i hvor stort omfang det skjer.

– De har mulighet til å kjøpe tjenester fra datterselskaper, og ta en høyere pris enn markedspris for tjenestene. Vi vet ikke hvor vanlig det er. Problemet er at dette er transaksjoner som har som formål å skjule utbytte.

– Tilskuddene brukes til barnehagedrift

Læringsverkstedet har kjøpt rundt 45 barnehager i 2016, og eier nå 114 barnehager fra Kristiansand til Alta. Det norskdrevne familieselskapet speider etter flere private barnehager. Eier og daglig leder, Hans Jacob Sundby avviser at de har mål om å bli rike.

Hans Jacob Sundby

Eier og driver av Læringsverkstedet, Hans Jacob Sundby avviser kritikken.

Foto: ricardofoto.no

– Vi tar ikke utbytte fra barnehagene. De offentlige tilskuddene til barnehagene brukes til barnehagene.

Sundby mener det er en stor fordel for kvaliteten i barnehagene at de eies av et større selskap.

– Vi kan samle ressursene våre og utvikler bra kvalitet både på pedagogisk innhold og på driftsinnhold.

– Krav til profitt

Norlandia-kjeden har kjøpt to private barnehager i Porsgrunn. Ordføreren der, Robin Kåss (Ap) ønsker dem ikke velkommen.

Kristin Voldsnes

Kristin Voldsnes, direktør i Norlandia barnehagene ønsker å ha fokus på kvalitet.

Foto: Norlandia barnehagene

– Dessverre har store, kommersielle eiere krav til utbytte. Jeg har ingen tro på at de vil drive over tid uten å forsøke seg på det. Her er det viktig at kunnskapsministeren og Stortinget griper inn før flere private barnehager blir kjøpt opp av disse store firmaene.

Inviterer til møte

Direktør i Norlandia barnehagene Kristin Voldsnes sier kvalitet er viktigst for dem, og inviterer ordføreren til et møte.

– Vi ønsker som privat aktør å bli sammenlignet på kvalitet, og ikke på eierskap. Vi har eiere med et langsiktig perspektiv.