Hopp til innhold

Her må man ikke vente på barnehageplass

Ventelistene er tomme og foreldrene jubler. 40 kommuner i landet går inn for løpende barnehageopptak.

Barnehage

FORSTÅR BEHOVET: Marianne Mortensen, kommunalsjef i Ringerike, roser politikerne som har forstått behovet for løpende barnehageopptak.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Vi hadde dagmamma. Heldigvis ble det naboen, forteller Lise Lønningen, mens hun leverer treåringen sin i Hallingby barnehage i Ringerike.

Sønnen Ole Aleksander ble født i desember. Det var lenge etter den magiske datoen 1. september. Han hadde dermed ikke krav på barnehageplass fra han fylte ett år.

Nå har Ole Aleksander gått i barnehagen i to år.

– Lillesøster begynner nå. Hun er ti måneder så hun begynner jo når hun skal. Hun er født i august så da fikk vi barnehageplass, smiler Lønningen.

– Det er stor forskjell på desember og august-barn altså. Det vet vi alt om.

Glade foreldre

Foreldre har kjent på stresset med barn som er blitt født etter 1. september. Småbarnsforeldre i Ringerike kan nå juble. Kommunen blir en av 40 kommuner i landet som tilbyr løpende barnehageopptak gjennom hele året.

For første gang på mange år er det ikke lenger venteliste på barnehageplass i kommunen.

– Barna får plass når de søker etter ettårs dagen sin. Foreldrene må søke etter vanlige prosesser, men vi vil tilby plass så fort vi har anledning til å gjøre det og så fort foreldrene ønsker det, sier Marianne Mortensen, kommunalsjef i Ringerike.

God dialog med foreldrene

Ifølge Mortensen har også kommunen ledige barnehageplasser.

– Vi har vært i kontakt med veldig mange foreldre som har ønsket plass til og med januar. Vi er i dialog med foreldrene. Jeg tenker vi blir enige om ventetiden, sier Mortensen.

Hvordan har dere klart dette?

– Med gode politiske vedtak. Vi har planlagt på sikt og hatt litt flaks. Vi har vært i en omstillingsprosess lenge i Ringerike kommune. Med gode politikere som har forstått behovet for barnehageplass så har vi fått til dette.

Kommunen kan ikke garantere barnehageplass i den barnehagen man ønsker, men garanterer barnehageplass i kommunen. Mortensen kan ikke gi noen garanti til alle ettåringer, men 60 nye barnehageplasser skal dekke behovet framover.