Hopp til innhold

Dyrebeskyttelsen: Dumping av kaniner er et økende problem

– Folk kjøper og tror det er et enkelt dyr, men så krever det mer enn de trodde, sier leder av Norges Kaninforening, Marit Emilie Buseth.

En frivillig prøver å lokke kaninene frem med mat.

LOKKET FREM: Etter flere timers arbeid, fikk Dyrebeskyttelsen fanget åtte av de ni kaninene på Nøtterøy.

Foto: Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten

Oppdatering søndag 3. juni: Den siste kaninungen er nå fanget inn, ifølge Dyrebeskyttelsen.

Ni kaniner og to sekker med høy ble nylig funnet i en skog på Nøtterøy. Dyrebeskyttelsen er sikker på at kaninene ble dumpet der, og frivillige brukte flere timer forrige helg på å fange dem. En kaninunge de ikke har fått tak i, er fortsatt alene i skogen.

Dette er ikke et enestående eksempel. Ifølge Dyrebeskyttelsen Norge er dumping av kaniner et økende problem over hele landet.

– Vi hjalp over 7000 hjemløse dyr i 2017, i all overvekt katter, men med et raskt økende antall kaniner. I 2016 hjalp organisasjonen 328 kaniner på landsbasis. I 2017 var tallet 372, noe som tilsvarer en økning på 13,41 prosent på ett år, opplyser Eva Hustoft i Dyrebeskyttelsen Norge.

Økningen av kaniner har det siste året vært størst hos lokalavdelingene Fredrikstad og omegn (40,91 prosent) og Oslo og Akershus (34,67 prosent).

– Vi antar imidlertid at det er store mørketall, og mange kaniner som lider.

Hustoft legger til at det er et stort behov for fosterhjem til kaniner over hele landet.

140 kaniner på tre år

Også Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten opplever dumping av kaniner som et økende problem. Da de ni kaninene ble funnet på Nøtterøy, steg antallet kaniner de har fått inn de siste tre årene, til 140.

– Da jeg overtok for tre år siden, fikk jeg beskjed om at det kom inn 7-9 kaniner i året. Etter det har vi fått inn nesten 140 kaniner, sier kaninansvarlig Renate Pedersen hos Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten.

Sju av kaninene spiser gulrøtter på gulvet hos Dyrebeskyttelsen.

TATT HÅND OM: Kaninene som ble funnet på Nøtterøy, blir kastrert, id-merket og adoptert bort. – Det ser ut som om det er tre kull og mor og far, sier Renate Pedersen i Dyrebeskyttelsen.

Foto: Dyrebeskyttelsen Tønsberg-Horten

Kaninene på Nøtterøy var i god behold da de ble funnet. Pedersen er likevel oppgitt over at folk kan gå fra kaniner ute i det fri.

– Jeg synes det er veldig uansvarlig.

Hustoft legger til at dagens kanin ikke er naturlig hjemmehørende i Norge.

– De klarer seg generelt dårlig på egen hånd i naturen. De kan bli spist av rovdyr, eller påkjørt. Om vinteren kan de fryse i hjel.

– Blir mange ukastrerte kaniner satt ut, er det en risiko for kaninkolonier som formerer seg ukontrollert.

– Krever mer enn mange tror

Leder av Norges Kaninforening og forfatter av Den store kaninboka, Marit Emilie Buseth, hører stadig om dumpede kaniner, spesielt i rundt ferietider.

– Vi har ikke villkaniner i Norge, og det er ikke lov å sette ut kaniner i norsk natur. Det er både miljøkriminalitet og brudd på dyrevernloven. Hvis du slipper kaninene ut i naturen, vil det medføre død og lidelse. De har ikke noe i norsk fauna å gjøre, sier hun.

Buseth opplyser at kaniner er det tredje mest populære kjæledyret i Norge, og understreker at det er viktig å lese seg opp på korrekt informasjon om kaninhold før man skaffer seg slike dyr.

– Folk kjøper og tror det er et enkelt dyr, men så krever det mer enn de trodde.