Hopp til innhold

Dømt til 21 års forvaring for drap

En 46 år gammel mann er i Vestfold tingrett dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år for drapet på Thea Halvorsen Braavold i Sandefjord. Han anket på stedet.

Thea Halvorsen Braavold sammen med hunden til et vennepar

Thea Halvorsen Braavold ble funnet drept hjemme hos seg selv i Sandefjord 2. februar 2020.

Foto: Per Skov

Dommen ble fredag lest opp i Vestfold tingrett og den var enstemmig. Retten mener drapet var særdeles grovt.

Straffeutmålingen var i tråd med aktors påstand. Aktor Anne Margrete Katteland er fornøyd med at retten er enig i bevisene som er lagt fram.

– Og jeg er fornøyd med at de er enig i at det er behov for å idømme lovens strengeste straff, 21 års forvaring, sa Katteland.

Ikke rettskraftig dom

Den 46 år gamle Jarl Ronny Lundberg anket dommen på stedet. Den er dermed ikke rettskraftig.

–Han har hele tiden fastholdt at han ikke har begått drapet, sa 46-åringens forsvarer Jonny Sveen etter at dommen var avsagt.

I rettssaken mente 46-åringen at andre kunne stå bak. Retten mente denne forklaringen virket oppkonstruert.

Thea Halvorsen Braavold (31) ble funnet brutalt drept i sin leilighet i Sandefjord i 2. februar 2020. Kort tid etter ble Lundberg, som da var hennes kjæreste, pågrepet. Han har siden sittet varetektsfengslet.

Straffedømt tidligere

Lundberg er dømt for drap tidligere og straffedømt ni ganger. Retten mente forvaring var riktig, for å verne samfunnet mot ham. Retten kan ikke se at han har angret et tidligere drap og viser til at han tidvis har vært ufølsom i retten.

Jarl Ronny Lundberg anket drapsdommen på stedet.

Jarl Ronny Lundberg ble dømt for drap for andre gang, men anket umiddelbart da straffeutmålingen ble lest opp.

Foto: Privat/skjermdump fra Facebook

Ville avslutte forholdet

Retten kan ikke med sikkerhet fastslå motivet for drapet, men det kan ha vært at fornærmede ville gjøre det slutt. Hun slettet han blant annet på Snapshat dagen før hun ble drept.

Selv har 46-åringen sagt at de ikke hadde konflikt, men at de hadde et godt forhold.

Retten mente hans oppførsel denne kvelden, som en taxitur uten mål og mening, viser at han var i en krise.

Fant DNA

Retten fant det bevist at 46-åringen oppsøkte Braavold søndag morgen 2. februar og drepte henne med kniv.

Det er funnet DNA fra Lundberg på kniven som mest sannsynlig knyttes til drapshandlingen. Retten mener det er et sterkt bevis, selv om den ikke kan se bort ifra at DNA-et kan stamme fra et tidligere tidspunkt, siden han bodde hos henne.

Politiet slapp han av i nærheten av leiligheten denne morgenen, fordi drosjesjåføren hadde utløst alarm etter mannens urolige oppførsel.

Naboer skal ha hørt at noen tok seg inn i kvinnens leilighet.

Ifølge retten er et sentralt vitne i saken en felles kamerat av Braavold og Lundberg.

Lundberg skal ha oppsøkt kameraten senere på søndagen. Ifølge kameraten sa Lundberg at Thea var død, at han må leve videre med dette resten av livet og håpet kameraten kunne tilgi han.

Senere ble 46-åringen funnet sovende i en bil i en garasje og pågrepet av politiet.

Ba om frifinnelse

I prosedyren under rettssaken ba forsvarer Jonny Sveen om frifinnelse. Fredag registrerte han at tingretten har funnet bevisene i saken tilstrekkelig. Dommen som er anket, tror han umiddelbart kommer opp i lagmannsretten.

– Det er en spesiell sak og den har høy strafferamme, sier Sveen.

Jonny Sveen og Kåre Jølberg

Jonny Sveen og Kåre Jølberg er 46-åringens forsvarere. Sveen sier hans klient har nektet for drapet.

Foto: Philip Hofgaard

Lettet

Familien til Thea Halvorsen Braavold er lettet over at mannen ble dømt til lovens strengeste straff. Bistandsadvokat Mette Ackenhausen sier at å vite hva som har skjedd og hvem som har gjort det, gjør bearbeidelsen lettere.

– Vi er lettet over at retten er enig med påtalemyndigheten om at bevisene holder. Alternativet ville vært ugreit og usikkert, for da hadde man ikke hatt noen holdepunkter for hvem det kunne vært, sier bistandsadvokat Mette Ackenhausen.

Aktor Anne Margrete Katteland

Førstestatsadvokat Anne Margrete Katteland ba om 21 års forvaring for drapet og fikk medhold av retten. Mannen anket dommen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK