Mann (35) drept etter brutal vold

I dag starter rettssaken mot 22-åringen som er tiltalt for å ha drept en mann med øks og brevåpner i Ålesund. Han og to andre er også tiltalt for likskjending.

Åsted dødsfall Ålesund

Avdøde ble funnet da brannvesenet rykket ut til brann i boligen hans i Spjelkavik i Ålesund.

Foto: Mattias Rolighed Bergset / NRK

En 22 år gammel mann er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter at Åge Stavran tirsdag 21. oktober i fjor ble funnet død i sin leilighet. I dag, tirsdag, starter rettssaken i Sunnmøre tingrett.

Håkon Sætre Rasmussen

Håkon Sætre Rasmussen er forsvarer for den hovedtiltalte 22-åringen.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Mannen har erkjent straffskyld.

– For min klient handler denne saken om straffeutmåling. Min klient har hatt et sterkt ønske om å bidra til å oppklare denne saken, og det er det saken i det vesentlige vil handle om, sier hovedtiltaltes forsvarer, Håkon Sætre Rasmussen.

Ville skjule spor med brann

Avdøde ble funnet da brannvesenet rykket ut etter melding om brann i firemannsboligen han bodde i.

Senere i etterforskningen kom det frem at avdøde ble drept natten før. Tiltalte stakk ifølge tiltalen drapsofferet flere ganger i brystet med en brevåpner, før han slo offeret med en øks i tinningen.

Siktede klippet også av to av avdødes tær med en boltkutter.

Tiltalt for likskjending

I tillegg til 22-åringen er to andre menn tiltalt i saken.

Ifølge tiltalen dro de to, en mann på 19 år, og en mann på 27 år, til boligen til avdøde med brennbar væske som den drapstiltalte kjøpte, og tente på boligen for å skjule spor. Alle tre er derfor tiltalt for likskjending etter straffelovens §143. I tillegg er alle tre siktet for å ha ødelagt spor ved å tenne på åstedet (§132), og for grovt skadeverk (§292).

Advokat Aasmund O. Sandland

Forsvarer Aasmund O. Sandland representerer en av de tiltalte.

Foto: Aina Rødal / NRK

Den tiltalte 27-åringen har erkjent de faktiske forhold som han er tiltalt for etter drapet skjedde.

– Han ser frem til å komme i gang med saken, og få forklart det han har gjort i ettertiden, sier mannens forsvarer Aasmund O. Sandland. Han understreker at det står i tiltalen at hans klient handlet etter ordre fra hovedtiltalte.

Forsvarer til den tiltalte 19-åringen, Javeed Hussain Shah, sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– Min klient synes dette er en veldig trist sak, og ser frem til å få forklare seg for retten og legge saken bak seg, sier Shah.

Seks dager

Statsadvokat Magne Nyborg er aktor i saken, som administreres av tingrettsdommer Knut Anders Oskarson. Oskarson overtar saken etter at tingrettsdommer Nils E. Engeset før helgen ble kjent inhabil. Det var to av de tiltalte i saken som ba Sunnmøre tingrett om å bytte ut Engset fordi han er nabo og omgangsvenn med hovedetterforskeren i saken.

Det er i alt fire sakkyndige i saken. Overlege og psykiater John Olav Roaldset, psykiater Øyvind Erik Duguid Jensen, branningeniør Hilde Sivertsen og pensjonert brannsjef Bjørn Bakkhaug.

Det er satt av seks dager til saken.

NRK vil direkterapportere fra rettssalen. Det kan du følge her: